Universelt design samler samfunnet: – Folk føler seg hørt

Portrett av Faisal Ahmed ved datamaskinen

– Disse ferdighetene har virkelig hjulpet meg med å skille meg ut i mengden.

Det sier Faisal Ahmed, som fullførte masterprogrammet Anvendt data- og informasjonsteknologi (ACIT) ved OsloMet i 2022. Programmet åpner for åtte ulike spesialiseringer, én av dem innen universell utforming av IKT, som gir en innføring i brukervennlighet og tilpasning til flest mulig mennesker.

– I dag er det mange som ikke forstår betydningen av universelt design, mener Ahmed.

– Universell utforming bidrar for eksempel til å inkludere mennesker med funksjonsnedsettelser. Her i Norge hindrer ikke funksjonsnedsettelsen dem fra å sette seg mål og leve et liv. De føler seg ikke så mye utenfor.

Hvilke karrieremuligheter har du?

Med masterstudiet anvendt data- og informasjonsteknologi kan du bli

  • systemutvikler
  • utvikler
  • designer
  • IT-arkitekt
  • systemadministrator
  • rådgiver
  • analytiker
  • konsulent

Fantastisk å se at det bidrar til inkludering

Spesialiseringen åpner for mange ulike karriereretninger, med emner innen blant annet programvareutvikling og IT-markedet.

– Utdanningen har hjulpet meg masse i arbeidet med «frontend»-prosjekter, og det å lage brukergrensesnitt.

Et «frontend»-prosjekt dreier seg mye om de visuelle elementene brukerne ser og samhandler med.

– For eksempel tekstalternativer til bildene, fargekontraster, og gjøre det behagelig for ulike skjermforhold, forteller Ahmed.

Emnene innen universell utforming av IKT har også lært ham å jobbe med mange ulike typer mennesker, og tilrettelegge for dem.

– Dette gjelder særlig dokumentasjon og lagring av informasjon, slik at den er tilgjengelig for andre mennesker. Mange kan utvikle, men ikke alle kan dokumentere ordentlig.

Lærer noe nytt hver dag

I dag jobber Ahmed som programvareutviklingskonsulent i Cegal, et teknologiselskap som spesialiserer seg innen fornybar energi, olje og gass. Selskapet er multinasjonalt, og har filialer i Sverige, Danmark, Malaysia, Dubai, Australia og England.

Akkurat nå har Cegal et partnerskap med Microsoft, og Ahmeds avdeling jobber i hovedsak med Microsofts kraftplattform, Azure.

For tiden jobber Ahmed selv med et oljebasert selskap som heter Sval. Han hjelper dem med å integrere data fra klientenes servere inn i selskapets egne servere. Nylig ble han også ferdig med et menneskelig integreringsprosjekt.

Ahmed lærer fremdeles noe nytt hver dag, ettersom utdanningen har åpnet for mange ulike prosjekter og oppgaver. I tillegg har han fått flere sertifiseringer som bevis på ferdighetene.

I forbindelse med masteroppgaven sin, besøkte Ahmed en Tine-fabrikk for å utvikle en kalkulator til matprodusenten. Han forteller også om en workshop på NAV under studieløpet, der to blinde personer demonstrerte hvordan de bruker en iPhone, og navigerer seg til bussholdeplassen.

– Det er virkelig fantastisk å se at universelt design bidrar til å ivareta alle grupper i samfunnet. Det gir mer mening når man ser det i praksis, sier han.

Praktisk tilnærming

Førsteamanuensis innen anvendt datateknologi og koordinator for spesialiseringen, Way Kiat Bong, forteller at de fleste får jobb etter å ha fullført masterprogrammet. Det er særlig fordi OsloMet har en praktisk tilnærming til undervisning. Han viser for eksempel til tidligere masterstudent Saja Andersson, som du kan lese mer om på uxnorge.no, der hun forteller om karrieren sin.

– Hun gikk fra å være reporter til å bygge opp Biltema til å bli ekspert på universell utforming. For tiden jobber hun som konsulent og avdelingsleder i Useit, og hovedjobben hennes er relatert til universell utforming hos Norsk Tipping. Hvor kult er ikke det!

Selv tok Bong en ph.d. i helsevitenskap etter masteren innen universell utforming, og forteller at spesialiseringen tilbyr mange muligheter innen tverrfaglig arbeid.

– Vi sørger alltid for at studentene har mulighet til å velge bransjerelaterte prosjekter, forklarer Bong.

Portrett av Way Kiat Bong

Way Kiat Bong er førsteamanuensis innen anvendt data- og informasjonsteknologi og universell utforming av IKT. Han er også tidligere student ved OsloMet. Foto: Noa Cecilie Sæther

– Innovativ og bærekraftig utvikling

I likhet med Ahmed mener Bong at samfunnet fremdeles bør bli mer bevisst på universell utforming. Han tror at studiet passer for dem som vil føle at de bidrar med noe verdifullt til samfunnet.

– Det er noe Norge allerede er veldig gode på. Det bidrar til at designene dekker brukernes faktiske behov slik at de føler seg hørt.

Ahmed tror at masterstudiet er et godt valg for studenter som kommer fra land der man i utgangspunktet vet lite om universell utforming og implementering. Han viser til FNs bærekraftmål nummer tre, god helse og livskvalitet, nummer ti, mindre ulikhet, og nummer fem, likestilling mellom kjønnene.

– Jeg vil virkelig anbefale andre å lære mer om det, for å sørge for en innovativ og bærekraftig utvikling.

Bildet øverst i artikkelen viser Faisal Ahmed, som mener at det er mange utviklings- og jobbmuligheter innenfor universell utforming av IKT.

Studenthistorier

Bilete av Anne Batzeri med laptop-skjerm som viser kalulatoren. I bakgrunnen er det ei kvit tavle.
Vil gjere det lettare for alle å bruke datateknologi

Når Anna gjer informasjon om sunn mat tilgjengeleg for matprodusentar, lærer ho òg korleis IKT lettare kan brukast av folk flest.