Kort om
Ingun har lenge arbeidet mest med klesvaner er opptatt av forholdet mellom tekniske, sosiale og historiske innfallsvinkler til tekstiler og dermed også av tverrfaglighet og nye metoder. Hun er en aktiv formidler i ulike medier. Ingun er etnolog, utdannet ved Universitetet i Oslo. Hun ble magister i 1990 med en avhandling om hytteliv, og doktor i 1996 med en avhandling innen friluftsliv. Klepp ble ansatt på SIFO i 1999, og arbeider her med forbruk av klær og andre tekstiler, samt husarbeid, fritid og friluftsliv. Noen stikkord for hennes arbeid er klesvaner, vaskevaner og miljø og hvordan kunnskap om klesvaner kan bidra inn i politiske prosesser for å redusere miljøbelastninger (inkludert klima). Hun arbeider også med andre problemstillinger rundt klær slik som sosiale problemer, helse, inkludering, likeverd, og demokrati og hvordan forståelse for klær kan bidra i slike debatter.
En bedre oversikt over det hun har publisert og arbeider med finnes på klesforskning: https://uni.oslomet.no/klesforskning/
Publiseringer siden 2000:
118 vitenskapelige artikler i tidsskrift eller bok med review ordning
230 leksikon/populærvitenskapelige artikler
137 avisinnlegg/kronikker i ulike tekstbaserte medier
985 mediebidrag i form av intervjuer og programdeltakelse
11 bøker som forfatter eller redaktør
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
Aktive forskningsprosjekter
-
Amazing grazing – bærekraftig kjøtt og ull fra sau som beiter i norsk utmark
Amazing grazing skal få frem kunnskap om hvordan sau i norsk utmark bidrar til en bærekraftig utvikling. Kjøtt og ull fra norske sauer kommer fra gårder med ulikt ressursgrunnlag, ulike driftsopplegg og ulik ressursbruk.
-
CHANGE: Grønt skifte i klesforbruket
I prosjektet vil vi forske på det viktigste for å få ned miljøbelastningen fra klær: redusere mengden klær som produseres, brukes og avhendes.
-
REDUCE – mindre plast i hverdagen
Prosjektet skal se på plast i et systemperspektiv og undersøke hvordan vi kan redusere forbruket av plastprodukter i hverdagslivet.
-
Tilhørighet blant minoritets- og majoritetsbarn i lavinntektsfamilier (BELONG)
Prosjektet skal studere 12-åringers tilhørighet til blant annet mennesker, steder og ting for å få kunnskap om hvorfor noen faller utenfor samfunnet i voksen alder.
-
Wasted Textiles
Målet med prosjektet er å bidra til å redusere bruken av syntetiske tekstiler og mengden som kommer på avveie.
Avsluttede forskningsprosjekter
-
Inkluderende forbruk
Satsingsområde med mål å utvikle og formidle kunnskap om hvordan forbruk kan fremme og hemme samfunnsdeltakelse og sosial inkludering av sårbare grupper.
-
KRUS – økt utnyttelse av norsk ull
Grønn vekst i hvitt gull gjennom lokalt forankrede verdikjeder
-
LASTING: Bærekraft gjennom produktlevetid
Hvordan kan levetiden til forbruksvarer forlenges?
-
WOOLUME: Ull fra polske fjellsauer blir til forbedret ressursutnyttelse og verdiskaping
Hovedmålet med Woolume er å utforske hvordan ull fra de polske fjellområdene Beskid – en lite utnyttet naturressurs – kan utvikles til materialer gjennom lokal, bærekraftig industri.