Kort om
Wendy Nilsen har i flere år jobbet som forsker på familie, psykisk helse og arbeid. De siste årene har hun arbeidet innenfor tematikken arbeid, familie og teknologi. Sentrale temaer har vært fleksibelt arbeidsliv, både i arbeidstid og sted (hjemmekontor), retten til å logge av, arbeidshelse (som utbrenthet og sykefravær) og kjønnsforskjeller. Nilsen har særlig kompetanse på kvantitative design og analysemetoder, feks bruk av longitudinelle (panel) datasett hvor individer blir fulgt over tid.
Sentrale problemstillinger er:
- I hvilken grad, når og for hvem fleksibelt arbeidstid og sted være helsefremmende eller helseskadelig?
- Hvilke reaksjoner og holdninger blir man møtt med om man velger å logge av etter arbeidstiden?
- Hva er konsekvensene av langvakter i helsesektoren for jobb-hjem konflikt/jobb-hjem balanse og parrelasjoner?
- Kan hjemmekontor være positivt for arbeidsinkludering?
Nilsen har mastergrad i sosial- og samfunnspsykologi ved NTNU, og har Ph.D. i psykologi fra UiO.
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
Aktive forskningsprosjekter
-
Bedre Turnus – et forskningsprosjekt om turnus i helse og omsorg
Turnusarbeid er ofte nødvendig innen helse og omsorg, men kan være krevende. I prosjektet «Bedre turnus» ønsker vi å vite hvordan vi kan organisere turnusene best mulig – for de ansatte, for brukerne og for samfunnet.
-
COMPRESSED − En studie av langvakter i kommunal helse og omsorg
Med et økende behov for arbeidskraft i helse- og omsorgsektoren er fremtidens tilbud avhengig av mer kunnskap om hvordan vi kan sikre bemanning og ivareta helsen til de som jobber i sektoren.
-
Flex-IT – en kvalitativ og kvantitativ studie av teknologibruk på tvers av jobb og hjem
I Flex-IT-prosjektet skal vi undersøke teknologibruk på tvers av jobb- og privatsfærene, og finne ut i hvilken grad, når og for hvem smartteknologi er helsefremmende eller helseskadelig.
-
Grensedragninger og balansegang mellom arbeid og hjem (Crossbow)
Hvordan samskape bærekraftige arbeidsplasser på fjern- og hjemmekontor?
-
REFLEX – Fleksibel arbeidstid og deltagelse i arbeidslivet
I REFLEX undersøker vi sammenhengen mellom arbeidstidsfleksibilitet og arbeidsinkludering.
-
Sykefravær og marginalisering hos unge voksne (NEET)
Hvilke tidlige faktorer henger sammen med å falle utenfor utdanning og arbeid, og hvor effektivt klarer eksisterende metoder (Supported Employment / education) å forhindre dette?
Avsluttede forskningsprosjekter
-
Early COVID-19 wave in Norway: Social inequality in morbidity, compliance to non-pharmaceutical interventions and labour marked consequences (CorRisk)
Dette prosjektet skal studere første bølge av pandemien Covid-19 i Norge våren 2020. Det skal spesielt analysere om det er en sammenheng mellom utdanning og inntekt på den ene siden og selvrapportert sykelighet, etterlevelse av smitteverntiltak og arbeidsmarkedskonsekvenser på den andre siden.
-
En forenklet kunnskapsoversikt innenfor arbeidsmiljø og -helse
I prosjektet undersøker vi hva som kjennetegner den norske forskningen på arbeidsmiljø og arbeidshelse.
-
Familiens utfordringer
Prosjektet skal framskaffe forskningsbasert kunnskap om foreldreskap, familieliv og utfordringer for barnefamilier i Norge i dag.
-
Mulighetsrommet i NAV-partnerskapet
I dette prosjektet utforsker vi mulighetene for å få til et bedre og tettere samarbeid mellom kommuner og NAV-kontor – også kalt partnerskapet – i utviklingen av tjenestene.
-
«Nurse-Family Partnership» (NFP)
«Nurse-Family Partnership» (NFP) er et program for foreldre i særlig krevende livssituasjoner, med opptil 64 hjemmebesøk av sykepleier fra tidlig i svangerskapet til barnet er 2 år.