Kort om
Marie Hebrok har jobbet med temaer knyttet til bærekraftig forbruk hos SIFO siden 2011.Hun er utdannet produktdesigner, og har arbeidserfaring innen retail-design. Videre har hun master i teknologi- og vitenskapsstudier fra Senter for Teknologi, Innovasjon og Kultur (TIK) ved Universitetet i Oslo, og doktorgrad i industriell design fra Institutt for design ved NTNU. Avhandlingen «Food Waste: A practice-oriented design for sustainability approach» studerer hvordan design kan bidra til å påvirke matpraksiser og redusere matsvinn. Marie er særlig interessert i hvordan designfeltet kan bidra til å gjøre forbrukspraksiser mer bærekraftige. Tematiske områder hun jobber med i pågående prosjekter er produktlevetid, plast, spekulativ design, systemisk design, og fremtidsforestillinger. Andre interesseområder og erfaringer inkluderer grønn markedsføring, estetikk, avfall og digitale tjenester.
Fagområder
Vitenskapsdisipliner
Emner
Forbruk Bærekraftig forbruk Bærekraftig design Plastemballasjeavfall Matsvinn Designforskning Tverrfaglig forskning Produktlevetid Design Fiction Praksisorientert design
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
-
DISCo: Digitale infrastrukturer for et bærekraftig forbruk. Retningsendring gjennom reorganisering, reduksjon og nytenkning av forbruk
DISCo-prosjektet vil gi kunnskap om hvordan vi kan bevege forbruket i en mer bærekraftig retning ved hjelp av digital teknologi.
-
IMAGINE – Omstridte fremtidsforestillinger om bærekraft
Hva ser du for deg når du tenker på fremtiden? Flygende biler, mat på tube, eller høyteknologisk bekledning kan være blant bildene som dukker opp. IMAGINE skal studere disse bildene som fremtidsforestillinger. Det er de måtene vi tenker om fremtiden på og hvordan de kan virkeliggjøres. Spesielt studerer vi forestillinger om en bærekraftig fremtid.
-
LASTING: Bærekraft gjennom produktlevetid
Hvordan kan levetiden til forbruksvarer forlenges?
-
PLATEFORMS: Hvordan kan nye plattformer for matinnkjøp bidra til et mer bærekraftig matforbruk?
Forskningsprosjektet PLATEFORMS har som mål å skape innsikt i hvordan matpraksiser i hjemmet påvirkes av nye plattformer for matinnkjøp, og hvordan dette kan bidra til et mer bærekraftig forbruk av mat.
-
REDUCE – mindre plast i hverdagen
Prosjektet skal se på plast i et systemperspektiv og undersøke hvordan vi kan redusere forbruket av plastprodukter i hverdagslivet.
-
Wasted Textiles
Målet med prosjektet er å bidra til å redusere bruken av syntetiske tekstiler og mengden som kommer på avveie.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Løvbak Berg, Lisbeth
;
Hebrok, Marie
(2024).
Holding on or letting go: Conflicting narratives of product longevity.
Resources, Conservation and Recycling.
Vol. 210.
https://doi.org/10.1016/j.resconrec.2024.107834
Løvbak Berg, Lisbeth
;
Hebrok, Marie
(2023).
Narratives of product longevity: a business vs. consumer perspective.
Niinimäki, Kirsi; Cura, Kirsti (Red.).
PROCEEDINGS 5th PLATE Conference. s. 578-583.
Aalto University.
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-64-1367-9
Hebrok, Marie
;
Mainsah, Henry
(2022).
Skinny as a Bird: Design fiction as a vehicle for reflecting on food futures.
12 s.
Futures: The journal of policy, planning and futures studies.
Vol. 141.
https://doi.org/10.1016/j.futures.2022.102983
Heidenstrøm, Nina
;
Hebrok, Marie
(2021).
Towards realizing the sustainability potential within digital food provisioning platforms: The case of meal box schemes and online grocery shopping in Norway.
Sustainable Production and Consumption.
https://doi.org/10.1016/j.spc.2021.06.030
Heidenstrøm, Nina
;
Hebrok, Marie
(2021).
Fridge studies – Rummage through the fridge to understand food waste.
Appetite.
Vol. 165.
https://doi.org/10.1016/j.appet.2021.105321
Hebrok, Marie
;
Heidenstrøm, Nina
(2019).
Contextualising food waste prevention - Decisive moments within everyday practices.
Journal of Cleaner Production.
Vol. 2010.
https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.11.141
Hebrok, Marie Cathrine
(2018).
Food waste in the shadow of ideals - a case for practice-oriented design.
Journal of Design Research.
Vol. 16.
https://doi.org/10.1504/JDR.2018.099535
Hebrok, Marie
; Boks, Casparus Burghardus
(2017).
Household food waste: Drivers and potential intervention points for design – An extensive review.
Journal of Cleaner Production.
Vol. 151.
https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.03.069
Klepp, Ingun Grimstad ; Hebrok, Marie (2017). Method 41 Sensory material test. Klepp, Ingun Grimstad; Fletcher, Kate (Red.). Opening up the Wardobe. A Methods Book. s. 139-142. Novus Forlag.
Egelyng, H; Romsdal, Anita; Hansen, H.O.; Slizyte, Rasa; Carvajal, Ana Karina; Jouvenot, Laura;
Hebrok, Marie
; Honkapää, Kaisu; Wold, Jens Petter; Seljåsen, Randi; Aursand, Marit
(2017).
Cascading Norwegian co-streams for bioeconomic transition.
Journal of Cleaner Production.
Vol. 172.
https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.05.099