Fagområder
Vitenskapsdisipliner
Ernæring Matematikk og naturvitenskap Medisinske fag
Emner
Fettsyrer Lipidmetabolisme Genregulering Molekylær ernæring Fedme Beta-glukaner Kliniske studier Nutrigenomics Tarmflora Blodsukkerregulering
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
-
Effekt av fiberrike kornvarer på metabolsk regulering i personar med tarmsymptom eller cøliaki
Prosjektet skal undersøkja effekt av fiber frå kornvarer på tarmsymptom, tarmflora og metabolsk regulering i personar med cøliaki eller tarmsymptom.
-
Hvordan påvirkes blodsukkeret individuelt?
Bli med i et forskningsprosjekt der vi undersøker hvordan blodsukkeret endres ulikt hos ulike individer.
-
Kosthald, tarmflora og metabolsk regulering
Me skal undersøkja effekt av feittkvalitet og fiber på metabolsk regulering og kartleggja relasjonen mellom kosthald, tarmflora og metabolsk regulering.
-
NORtritious – digital plattform for innovasjon, utvikling og kommunikasjon av sunn mat og drikke
I dette prosjektet ønsker næringsklyngen Fremtidsmat å videreføre utviklingen av innovasjonsplattformen NORtritious.
-
Prøvetakingsmetode for analyser av human mikrobiota
Vi søker friske og normalvektige personer i alderen 18-65 år som er villige til å avgi prøver av hud, spytt og avføring.
-
Traumatisk ryggmergsskade, tarmflora og metabolsk helse
Me skal undersøkja samanhengen mellom tarmflora og metabolsk regulering hos personar med traumatisk ryggmergsskade ved å nytta bioteknologiske storskala analysar.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Mangschou, Bente; Medin, Anine Christine; Andersen, Lene Frost; Fadnes, Lars Thore; Lillegaard, Inger Therese Laugsand; Madsen, Lise;
Telle-Hansen, Vibeke
; Strand, Tor A.; Aakre, Inger; Schultz, Gry Irene Granli; Dalen, Knut Tomas; Kvestad, Ingrid
(2024).
Beregning og vurdering av i hvilken grad høringsutkast til nye kostråd vil dekke behov og anbefalinger for næringsstoffer.
VKM Report.
Vol. 2024.
https://hdl.handle.net/11250/3148784
Christensen, Jacob J.
; Arnesen, Erik Kristoffer;
Rundblad, Amanda
;
Telle-Hansen, Vibeke
; Narverud, Ingunn; Blomhoff, Rune; Bogsrud, Martin Prøven; Retterstøl, Kjetil;
Ulven, Stine Marie
; Holven, Kirsten Bjørklund
(2023).
Dietary fat quality, plasma atherogenic lipoproteins, and atherosclerotic cardiovascular disease: An overview of the rationale for dietary recommendations for fat intake.
Atherosclerosis.
Vol. 389.
https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2023.117
Riegler, Michael Alexander
; Thambawita, Vajira; Chatterjee, Ayan; Nguyen, Thu; Hicks, Steven;
Telle-Hansen, Vibeke
; Pettersen, Svein Arne; Johansen, Dag; Jain, Ramesh;
Halvorsen, Pål
(2023).
ScopeSense: An 8.5-Month Sport, Nutrition, and Lifestyle Lifelogging Dataset.
Dang-Nguyen, Duc-Tien (Red.).
MultiMedia Modeling : 29th International conference, MMM 2023, Bergen, Norway, January 9-12, 2023, Proceedings, Part II.
Springer.
https://doi.org/10.1007/978-3-031-27077-2_39
Riegler, Michael Alexander
; Thambawita, Vajira; Nguyen, Thu; Hicks, Steven Alexander;
Telle-Hansen, Vibeke
; Pettersen, Svein Arne; Johansen, Dag; Jain, Ramesh;
Halvorsen, Pål
(2023).
ScopeSense: An 8.5-Month Sport, Nutrition, and Lifestyle Lifelogging Dataset.
Lecture Notes in Computer Science (LNCS).
Vol. 13833.
https://doi.org/10.1007/978-3-031-27077-2_39
Garnweidner-Holme, Lisa
; Hellmann, Monica; Henriksen, Christine; Austad, Elisabeh;
Nakken Watters, Solveig Ivara
;
Gaundal, Line
; Lundin, Knut;
Myhrstad, Mari
;
Telle-Hansen, Vibeke
(2023).
Experiences with Gluten-Free Bread: A Qualitative Study Amongst People with Coeliac Disease Participating in a Randomised Controlled Trial.
Foods.
Vol. 12:4338.
https://doi.org/10.3390/foods12234338
Canet, Francisco;
Christensen, Jacob J.
; Victor, Victor M.; Hustad, Kristin Solheim;
Ottestad, Inger
;
Rundblad, Amanda
; Sæther, Thomas; Dalen, Knut Tomas;
Ulven, Stine Marie
; Holven, Kirsten Bjørklund;
Telle-Hansen, Vibeke
(2022).
Glycated proteins, glycine, acetate, and monounsaturated fatty acids may act as new biomarkers to predict the progression of type 2 diabetes: Secondary analyses of a randomized controlled trial.
Nutrients.
Vol. 14.
https://doi.org/10.3390/nu14235165
Telle-Hansen, Vibeke
;
Gaundal, Line
; Bastani, Nasser Ezzatkhah; Rud, Ida; Byfuglien, Marte G.;
Gjøvaag, Terje
; Retterstøl, Kjetil; Holven, Kirsten Bjørklund;
Ulven, Stine Marie
;
Myhrstad, Mari
(2022).
Replacing saturated fatty acids with polyunsaturated fatty acids increases the abundance of Lachnospiraceae and is associated with reduced total cholesterol levels-a randomized controlled trial in healthy individuals.
Lipids in Health and Disease.
Vol. 21.
https://doi.org/10.1186/s12944-022-01702-1
Telle-Hansen, Vibeke
;
Gaundal, Line
; Høgvard, Benedicte;
Ulven, Stine Marie
; Holven, Kirsten Bjørklund; Byfuglien, Marte Gjeitung; Måge, Ingrid; Knutsen, Svein Halvor; Ballance, Simon; Rieder, Anne; Rud, Ida;
Myhrstad, Mari
(2022).
A three-day intervention with granola containing cereal beta-glucan improves glycemic response and changes the gut microbiota in healthy individuals: A crossover study.
Frontiers in Nutrition.
Vol. 9.
https://doi.org/10.3389/fnut.2022.796362
Gaundal, Line
;
Myhrstad, Mari
; Rud, Ida;
Gjøvaag, Terje
; Byfuglien, Marte G.; Retterstøl, Kjetil; Holven, Kirsten Bjørklund;
Ulven, Stine Marie
;
Telle-Hansen, Vibeke
(2022).
Gut microbiota is associated with dietary intake and metabolic markers in healthy individuals.
14 s.
Food & Nutrition Research (FNR).
Vol. 66.
https://doi.org/10.29219/fnr.v66.8580
Garnweidner-Holme, Lisa
; Hallquist, Marit;
Nakken Watters, Solveig Ivara
; Gjøvik, Mia; Pihl Fredriksen, Marius; Jonassen, Stephanie; Ravnanger, Ina; Henriksen, Christine;
Myhrstad, Mari
;
Telle-Hansen, Vibeke
(2022).
Attitudes towards and experiences with sourdough and baker’s yeast bread amongst participants in a randomised controlled trial: a qualitative study.
Food & Nutrition Research (FNR).
Vol. 66.
https://doi.org/10.29219/fnr.v66.8839