Den største folkehelseutfordringen i verden i dag er usunt kosthold og utvikling av ikke-smittsomme sykdommer (NCDs), som hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og fedme.
Kostholdet til ulike befolkningsgrupper varierer med en rekke politiske, sosiale og kulturelle faktorer.
Forskningsgruppen har som overordnet mål å bidra med kunnskap som kan fremme et sunt og bærekraftig kosthold, forebygge ernæringsrelatert sykdom og utjevne sosiale helseforskjeller.
Forskningen vår støtter opp under de globale bærekraftsmålene og nasjonale folkehelsemål og har både et nasjonalt og globalt perspektiv.
Gruppen hører til Fakultet for helsevitenskap.
Forskningsgruppeleder
Medlemmer
Mer om forskningsgruppen
Forskningsgruppen er involvert i prosjekter som undersøker:
- sammenhengen mellom mat og helse på et molekylærbiologisk nivå – slik kunnskap legger grunnlaget for utvikling av kostholdsråd
- årsak til utvikling av ikke-smittsomme sykdommer (NCDs) og identifisering av biomarkører for matinntak og helse
- utbredelse, årsaker og konsekvenser av ernæringsproblemer i ulike grupper
- utforming og evaluering av tiltak på ulike arenaer (f. eks. barnehager, skoler og helsestasjoner) som ivaretar sårbare grupper og bidrar til utjevning av sosiale helseforskjeller
- hvordan mat- og ernæringspolitikk utformes og iverksettes
- hvordan kunnskap om et bærekraftig og sunt kosthold kommuniseres og formidles på ulike nivåer og til ulike grupper i samfunnet
- hvordan forbedre ernæringskompetansen blant helsepersonell ved bruk av digitale undervisningsformer
Gruppen har en bred tilnærming til ernæringsforskning som inkluderer metoder innen molekylærbiologi, intervensjonsstudier, ernæringsepidemiologi, ernæringskommunikasjon, matsosiologi og matkultur samt tiltaksforskning og forskning på politikkutforming, i tillegg til undervisningsforskning.
Både kvantitative og kvalitative metoder og labforskning benyttes i forskningen vår.
Forskningsgruppen har samarbeid med en rekke norske og internasjonale institusjoner.
Gruppen er tilknyttet disse to masterspesialiseringene i ernæring som inngår i masterprogrammet i helsevitenskap:
- samfunnsernæring
- ernæringskompetanse for helsepersonell
Prosjekter
- Digitalisering av studentaktivitet ved gruppearbeid (Digigrupper)
- Effekt av fiberrike kornvarer på metabolsk regulering i personar med tarmsymptom eller cøliaki
- Gravid pluss
- Jodstatus i ulike populasjonsgrupper
- Kosthald, tarmflora og metabolsk regulering
- Mattryggleik blant flyktingar og asylsøkjarar i Noreg
- Policy Evaluation Network (PEN) – Public policies addressing health-related behaviours in Europe
Samarbeid
Universiteter og høyskoler
- Universitetet i Agder
- Universitetet i Bergen
- Universitetet i Oslo
- Universitetet i Sørøst-Norge (USN)
- VID vitenskapelige høgskole
- Høgskolen i Østfold
- Cornell University, USA
- Edith Cowan University, Australia
- Københavns universitet, Danmark
- Monash University, Australia
- University of Auckland, New Zealand
- University of California Davis, USA
- University of Eastern Finland
- University of Giessen, Tyskland
- University of Iceland, Island
- Uppsala universitet, Sverige
Andre institusjoner
- Australian Centre for Pacific Islands Research (ACPIR)
- Det glutenfrie verksted
- Folkehelseinstituttet
- Frelsesarmeen
- Fremtidsmat
- Genetic Analyses (GA)
- Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)
- Mesterbakeren
- Mills
- Nofima
- Norsk cøliakiforening
- Olympic seafood
- Oslo kommune
- Oslo universitetssykehus
- Sykehuset Innlandet
- Tine