Bryggen i Bergen: Forskere har evaluert Norges første verdensarvsted

Bryggen i Bergen om vinteren med røde, oransje og hvite trehus, og folk som venter på bybanen foran husene.

Bryggen i Bergen er et viktig kulturminne og Norges første verdensarvsted (se faktaboks). Men når verdensarvstedene skal driftes og bevares, er det mange hensyn å ta. Som første verdensarvsted i Norge, har Bryggen blitt evaluert.

Forvaltningsmodellen ved Bryggen er satt sammen av et fagråd som både inkluderer fagfolk og forvaltere. De har også et verdensarvråd med politiske aktører.

Men hvordan fungerer modellen? Bidrar den til å sikre god forvaltning av det over 950 år gamle området av Bergen? Og innfrir forventningene fra alle involverte parter?

Mer helhetlig styring

Det har By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet undersøkt.

– Modellen gjør det mulig for eiere og de som har forvaltningsansvaret å møtes i fagrådet, slik at de kan dele synspunkter direkte, sier Arne Holm, forsker ved NIBR.

Dette er kompetansebyggende for alle involverte, siden de blir kjent med hverandres forventninger.

– Slik legges et godt utgangspunkt for en mer helhetlig forvaltning, hvor eiere, lokale aktører og forvaltningen møtes for å diskutere viktige saker. Dette er en viktig premiss for forsvarlig forvaltning.

Evalueringen viser imidlertid at det ligger et potensiale for forbedring i modellen. Spesielt når det kommer til dialog og samarbeid.

Om Bryggen i Bergen:

  • Bryggen i Bergen er kjent for sin unike arkitektur, med lange, smale husrekker bygget i tre.
  • Bryggen er også en av de eldste delene av Bergen, og har vært et viktig handelssted siden middelalderen.
  • I 1979 ble Bryggen innskrevet på UNESCOs verdensarvliste, som det første i Norge.
  • Klima- og miljødepartementet har etablert et rammeverk for å beskytte og forvalte verdensarvstedene i landet.
  • Når man skal organisere forvaltningen av verdensarvstedene, er det mange hensyn å ta.
  • Forvaltningsmodellen er satt opp etter statlige føringer. Som første verdensarvsted i Norge, har Bryggen blitt evaluert.

Behov for ivareta ulike interesser

– Det er mange hensyn som skal ivaretas, når ulike interesser skal organiseres sammen i en felles forvaltningsmodell, sier Holm.

Bybanen og diskusjonen om den skal gå gjennom Bryggen eller ikke, viser tydelig utfordringer som kan oppstå mellom hensyn til drift og hensyn til bevaring.

Spesielt fagrådet skal favne mange ulike interesser.

– Evalueringen av forvaltningsmodellen ved Bryggen kan forhåpentligvis være et godt utgangspunkt for nasjonale diskusjoner om gode forvaltningsmodeller for de andre verdensarvstedene i Norge, sier Holm.

Stramme budsjettrammer skal dekke mange ulike formål. Det er behov for å bygge forvaltningsmodeller som legger til rette for dette.

Portrettbilde av forsker Arne Holm som ser i kamera.

Relevant for kulturminnepolitikk

Kulturmiljøer med verdensarvstatus er viktige historiefortellere. De betyr mye for lokal, regional og nasjonal identitet og attraktivitet. Samtidig må det legges til rette for forsvarlig vedlikehold, drift og bruk.

– Evalueringen viser hvordan ulike aktører har forskjellige interesser og agendaer knyttet til verdensarvstedet Bryggen.

Eiere av vernede bygg har forventninger knyttet til vedlikehold og drift. Kulturminneforvaltningen har i tillegg forventninger knyttet til lokal og regional samfunnsutvikling.

– Dette innebærer at en god forvaltningsmodell for verdensarven må ivareta ganske sammensatte forventninger, avslutter Holm.

Om prosjektet:

  • Oppdragsgiver for prosjektet var Bergen kommune, etter vedtak i verdensarvrådet.
  • Verdensarvstedet Bryggen i Bergen er etablert med både et Verdensarvråd og et Fagråd, i tillegg til en verdensarvkoordinator.
  • Førstnevnte er politisk sammensatt, mens sistnevnte omfatter ulike involverte parter, med blant annet forvaltning, museum og eiere.
  • NIBR har evaluert modellen for Bryggen i Bergen.
  • NIBR så blant annet på hvordan verdensarvforvaltningen ved Bryggen var bygget opp organisatorisk, og samarbeidet man innenfor forvaltningsmodellen.
  • Og hvilke forventninger hadde man til modellen, og hvordan ble disse oppfylt?
  • For å svare på spørsmålene ble flere personer som jobber med verdensarvforvaltningen i Bergen intervjuet.
  • I tillegg gikk NIBR gjennom relevante dokumenter på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.

Kontakt

Laster inn ...

Relaterte saker

Uthamn i Merdø i Agder, kystripe med kvite og raude hus langs sjøen med ein brun trebåt som ligg fortøydd til ei bryggje.
Kan gamle skuter gi Kyst-Noreg eit nytt økonomisk oppsving?

– Det går an både å verna og utvikla kulturminne samtidig. Men då må kommunen leggja til rette for at vern også får ein samfunnsøkonomisk verdi, seier forskar Arne Holm.

Maleriet Kvitebjørn kong Valemon av Theodor Kittelsen.
Kunstsamlere i Norge: – Det er status at verkene stilles ut på offentlige museer

Det stilles ut mye privateid kunst på norske museer. Forsker har undersøkt hva som motiverer samlerne til å dele kunsten med allmenheten.

Ei dokke som ser ut som personen på måleriet Skrik av Edvard Munch står i eit vindauge i eit kvitt trehus vend ut mot gata utanfor.
160 år med Edvard Munch: Skrikande aktuell

Verdien av Edvard Munchs kunstnarskap er meir enn inntektene til eit par museum i Oslo.

Publisert: 17.02.2025
Sist oppdatert: 17.02.2025
Tekst: Kristin Horn Talgø
Foto: Canva / Joachim Engelstad