Det ligger an til å bli en annerledes sommer på norske veier. De fleste nordmenn må holde seg i hjemlandet på grunn av koronasituasjonen. Det ser dermed ut til at flere enn vanlig vil legge ut på bilferie innenlands.
Hvordan kan familiene sikre at bilferien blir en best mulig opplevelse?
Turen i seg selv skal være hyggelig
Kai Fegri er universitetslektor ved trafikklærerutdanningen ved OsloMet. Han understreker at det første man må legge vekt på, er passasjerenes sikkerhet og barnas komfort. Når dette er på plass, kan det være lurt å se litt på egen innstilling.
– Opplevelsen av turen bør være ro og glede. Innstillingen bør være at turen skal i seg selv være hyggelig, ikke bare transport, sier han.
Høyt trykk inne og ute
Med mange biler på veien blir det fort kø og trafikkork. Fegri oppfordrer til å prøve å ikke la seg stresse hvis andre bilister rundt deg i trafikken virker stresset.
– Hjelp til hvis andre er stresset og vil kjøre forbi deg. La dem kjøre forbi, de gjør sannsynligvis mindre skade foran deg enn bak deg.
Det er også viktig at sjåføren er bevisst på kravet til oppmerksomhet.
– Det kan være vanskelig å følge med både i og utenfor bilen når det er høyt trykk både inne og ute. Utålmodige passasjerer og sterk varme er en litt uheldig kombinasjon, særlig når denne cocktailen inneholder annen trafikk i form av trafikkork og andre trafikale utfordringer, for eksempel andre mer uoppmerksomme sjåfører, sier Fegri.
– De fleste har hørt om defensiv kjøring. Defensiv kjøring kan vi omformulere til "evne til å unngå ulykker når andre gjør feil". Det er med andre ord helt vesentlig med oppmerksomhet på føreroppgaven for å bevare trafikksikkerheten.
Avtal arbeidsfordelingen på forhånd
Når det gjelder trykket inne i bilen og familiedynamikken, råder Fegri til å avtale arbeidsfordeling på forhånd.
Mens fører kjører bil og passer på trafikken, må den voksne medpassasjeren holde orden på forsyninger, sjekke klokka, holde stemningen oppe og passe på barna i baksetet.
– Den voksne i passasjersetet kan hjelpe til med å underholde barna. De kan også føre en fornuftig, rolig samtale med sjåføren. Det høres kanskje ut som en selvfølge, men det vil aldri skade å avtale denne arbeidsfordelingen på forhånd. Da legger man til rette for å bruke bilturen til å snakke om hyggelige ting.
Avpass farten
Hvis sjåføren ikke kjenner terrenget, eller skal på mye smalere veier enn man vanligvis gjør, mener Fegri det viktigste man kan gjøre er å avpasse farten etter forhodene.
– Å avpasse farten innebærer at du planlegger kjøringen og ikke kjører i blinde. Når du ikke ser langt nok frem på grunn av sikthindringer eller ser hindringer i form av møtende biler eller innsnevringer på veien, må farten reduseres.
– Jo tidligere du tilpasser farten, desto mer behagelig føles kjøringen for deg og dine passasjerer.
Kjør mykt og behagelig
Kjørestilen din er helt vesentlig for komfort i bilen og for passasjerenes velvære, mener Fegri. Hvis du klarer å ha en myk og behagelig kjørestil, vil sjansene for konflikter og bilsyke bli mindre.
– Tenk deg at du setter et solid kaffekrus på dashbordet: Vil den bli stående uten at du holder i den? Hvis det er tilfellet, er du sannsynligvis en dyktig sjåfør.
Han minner også om at man kan vurdere å reise på tider hvor barna sover, enten tidlig på morgenen eller sent på kvelden.
– Da er det kjøligere, det er mindre trafikk og hele livet er roligere.
Kulturen blomstrer i baksetet
Eivind Karlson er førstelektor ved barnehagelærerutdanningen ved OsloMet, og har forsket på barnekultur og tradisjonslek. Han forteller at når barn kjeder seg på lange bilturer, finner de gjerne på underholdning selv.
– I baksetet i bilen opplever de at de er alene og styrer sin egen verden, og her lever barnekulturen, sier Karlsson.
– Bare det å bestemme hvem som skal sitte hvor, kan være forbundet med store og sammensatte systemer. Barna rangerer hverandre på ulike måter, har rutiner for å ta tur, eller bruke formler, som «fus", eller konkurranser, som "stein, saks, papir." Det kan være mye drama, tradisjon og gatesmarthet inne i bildet når barn skal velge plass i baksetet.
Under Forskningstorget i 2018 samlet Karlsson inn historier fra barn om hva de gjør når de sitter i baksetet på bilen. Her observerte Karlsson at de gode, gamle lekene fortsatt holder stand. Mange barn lekte for eksempel leken "Gul bil», som handler om å være den første til å få øye på en gul bil fra baksetet.
– I «Gul bil»-leken finnes det også ulike ritualer og regler for belønning og straff. Kanskje får den som ikke var rask nok seg et slag i armen. Kanskje teller man poeng. Det er rom for improvisasjon, men prinsippene og navnet på leken er barnekulturelt fellesgods. Det rare er at voksne ofte ikke oppdager den rike kulturen som utfolder seg i baksetet, sier Karlsson.
Gåter, vitser, regler og spøkelsesfortellinger
Som forberedelse til årets bilferie, anbefaler Karlsson foreldre å rette barnas oppmerksomhet mot flere slike tradisjonelle leker og ritualer.
– Hvis du forteller en gåte eller en vits, så kanskje barna kommer på flere gåter og begynner å fortelle? Hvorfor har for eksempel ender flate føtter? For å trampe på branner! Men hvorfor har elefanter flate føtter? For å trampe på brennende ender! Også barnehagebarn kan mange gåtevitser, hvis de får tenkt seg om.
Karlsson minner om at klappeleker også kan være morsomme for hele familien.
– Hva med å improvisere rundt reglen "sjoko sjoko la-la," for eksempel, og finne på nye ord som passer.
Barn kan også være interessert i reglene de voksne brukte i sin barndom, mener Karlsson.
– Disse aktivitetene er både språkstimulerende og myndiggjørende. Ellers finnes det tungebrekkere, ellinger, skrøner, spøkelsesfortellinger, fingerregler, narrerier og andre ting man kan gjøre, som har bevist at de kan underholde barn i århundrer, og som sikkert kan vare i en hel biltur.
Fem tips til bilferien
1. Hvis andre bilister virker stresset, la dem kjøre forbi deg.
2. Avtal arbeidsdelingen mellom sjåfør og voksen passasjer på forhånd.
3. Avpass farten i tide, og prøv å kjøre som om du har et fullt kaffekrus stående på dashbordet.
4. Hvis barna vil synge hundre vers av «Fiskebollen lengter etter havet», prøv ikke å se på det som bråk. La barna kose seg med sangen, og kanskje du etterhvert får lyst til å stemme i?
5. Tenk tilbake på din egen barndom, kanskje husker du noen morsomme leker, vitser og gåter som du kan dele med familien?