Langvarig smerte og psykiske plager hos unge kan påvirke utdannings- og arbeidsdeltakelse negativt og utgjøre betydelige konsekvenser for enkeltindivider og samfunn.
Ph.d.-prosjektets ambisjon er å bidra til å utvikle mer helhetlig kunnskap om hva som fremmer og hemmer deltakelse i utdanning og arbeid hos unge voksne med langvarig smerte og psykiske plager, i samarbeid med ulike brukergrupper.
Prosjektet vil drive behovsidentifisert forskning og vil involvere unge voksne med langvarig smerte og psykiske plager, helsepersonell og NAV. Disse vil delta i planleggingen og gjennomføringen av prosjektet.
Metoden er tenkt å bidra til å øke nytteverdien av forskningen.
Prosjektet er en del av brobyggersatsingen ved Fakultet for helsevitenskap.
Prosjektdeltakere
Mer om prosjektet
I prosjektet vil følgende forskningsspørsmål undersøkes:
- Hva finnes av tilgjengelig kunnskap om barrierer og fasilitatorer for utdanning og arbeid blant unge voksne med langvarig smerte og psykiske plager?
- Hvilke erfaringer har unge voksne med langvarig smerte og psykiske plager med oppfølging i NAV og/eller helsevesen? Og hvilke fremmende og hemmende faktorer for deltakelse i utdanning og arbeid rapporterer unge voksne i møte med NAV og/eller helsevesen?
- Hvordan er forløp av deltakelse i utdanning og arbeid blant unge voksne med langvarig smerte og psykiske plager, som mottar velferdsytelser og/eller behandlingstiltak?
Planlegging og design av prosjektet er basert på Brobyggermodellen for behovsidentifisert forskning.
Videre vil prosjektet benytte ulike metodologiske tilnærminger for å besvare forskningsspørsmålene i tre delstudier.
Denne formen for brobygging vil legge til rette for toveis kunnskapsoverføring mellom akademisk forskning og samfunnets behov.