Klesforskning ved SIFO

collage av mange ulike fargerike strikkelapper

SIFOs klesforskning handler om hvordan vi skaffer oss, bruker og vasker og kaster klær og andre tekstiler. Den omfatter klesforbruket til voksne og barn i Norge og sammenlignende studier av klesbruk andre steder i verden, både i dag og historisk.

Klær er komplekse både teknisk og sosialt, og forskningen kjennetegnes ved at dette sees i sammenheng. Våre vaskevaner, klesnormer og vaner blir dermed undersøkt i sammenheng med materielle aspekter. For å få til dette har SIFOs klesforskere utviklet metoder (garderobestudier) med stort gjennomslag i forskning på klær internasjonalt.

SIFO har forsket på klær helt siden instituttet ble grunnlagt i 1939. Myndighetenes mål var å øke kunnskapen om husstell – klesstell og matlaging, lette arbeidet for husmødrene og sikre gode klær og sunn mat for alle.

Dagens klesforskning omfatter fortsatt opplysningsarbeid og prosjekter for næringslivet. Forskningen hadde tidligere en naturlig forankring i laboratoriene, der produkter og tekstiler ble testet. Dagens forskning prøver å videreføre det materielle fokuset fra laboratoriene, men metodene er hovedsakelig kultur- og samfunnsvitenskapelige.

Klesforskningen på SIFO er rettet mot store samfunnsutfordringer

Medarbeidere

Andre medarbeidere ved SIFO deltar også i klesforskningens prosjekter. I tillegg har forskerne store nasjonale og internasjonale nettverk av forskere og næringsliv. 

SIFOs klesforskere

Laster inn ...

Finansiering og prosjekter

Forskningen finansieres hovedsakelig gjennom prosjektstøtte fra Norges forskningsråd. Finansieringen kjennetegnes ved bredde i programmer og tematikk. Noen viktige med de største først: miljø, bioøkonomi, helse, likestilling, næringsutvikling, kreative næringer/kunst. 

I 2021 startet to nye, store NFR-finansierte prosjekter:

SIFO er i tillegg partner i Amazing Grazing, som ledes av Nibio. 

I 2020 startet prosjektet LASTING: Bærekraft gjennom produktlevetid, der forskning på klær og tekstiler utgjør en stor del. NFR-prosjektet KRUS ble avsluttet i 2019.

I tillegg er klesforskningen finansiert gjennom mindre prosjekter fra myndigheter, industri, EU mm. Instituttet har gjort flere studier for Australian Wool Innovation, og er nå i gang med et polsk-norsk samarbeid for bedre utnyttelse av polsk saueull, Woolume

Følg prosjektene og klesforskningen mer i dybden på bloggen (uni.oslomet.no)

Målgrupper og brukere av klesforskningen

SIFO har et sterkt nettverk inn mot norsk tekstilnæring, spesielt på ullområdet, der SIFOs forskere oppfattes som nasjonale eksperter og ressurspersoner. Sterkt nettverk også mot internasjonal ullindustri.

Helse-, miljø- og forbrukermyndighetene er viktige målgrupper for forskningen. I tillegg driver SIFO samfunnsopplysning gjennom media og egne bøker rettet mot allmennheten.

SIFOs klesforskere markerer seg i offentligheten i spørsmål om blant annet utslipp av mikroplast fra klær, gjenbruk og levetid, klesindustri og grønnvasking, import og eksport av klær og tekstilavfall.   

Publikasjoner og formidling

Bøker

Forskningsrapporter fra SIFO

Se publikasjonsliste på bloggen (uni.oslomet.no).

Kronikker og leksikonartikler

Nyheter

Hauger med klede, kvinnearmer held i kledene.
Ingen vil slutte med plast i klede

Skulda blir lagd på forbrukarane, men det er klesindustrien som må ta rekninga for søppelberga med syntetiske klede, meiner forskarar.

plastposer med brukte klær utgjør en stor søppelhaug i en lagerhall
Vi kaster klær med merkelappen på

Vi kaster enorme mengder klær, og det meste inneholder polyester og annen plast. Vi trenger mer kunnskap for å kunne oppfylle kravet om tekstilinnsamling innen 2025, mener forskere.

barn og voksen med reparerte klær
– Vi må lære å leve liv som belaster miljøet mindre

Reparerer du klærne dine? Ny bok viser hva du kan gjøre selv for å gi klærne dine et langt liv.

kvinne kledd i brune skinnklær ute i naturen
Skinn og pels som miljøvennlig alternativ til fritidsklær i plast

Bruker lokale råvarer som ellers ville gått til spille.

vaskemaskin og skittentøy
Slik vasker du klærne ordentlig rene

Utbrudd av koronaviruset har gitt renslighet økt oppmerksomhet. Her er noen tiltak for å vaske klærne renere.

kvinne kikker på klær på klesstativ
Gjenbruk av klær er ikke så vanlig som du tror

Vi kjøper mindre enn 1 brukt plagg i året, viser ny rapport om våre klesvaner.

Ung kvinne i klesbutikk.
Slik avslører du miljøverstingene når du handler klær

Klesforsker Ingun Grimstad Klepp gir deg metoder for å vurdere hvor miljøvennlige klesplagg egentlig er.

Symaskin og jeans og trådsneller i bakgrunnen.
Klær og hvitevarer må bli bedre og dyrere

Altfor få av oss får tingene våre reparert, viser en ny SIFO-undersøkelse.

Klær og håndklær på en snor med hav og fjell i bakgrunnen
Slik blir klesvasken mest mulig miljøvennlig

– Vi ønsker å gi leserne noen råd for å endre hverdagsvanene i mest mulig bærekraftig retning, sier Ingun Grimstad Klepp.