SIFOs klesforskning handler om hvordan vi skaffer oss, bruker og vasker og kaster klær og andre tekstiler. Den omfatter klesforbruket til voksne og barn i Norge og sammenlignende studier av klesbruk andre steder i verden, både i dag og historisk.
Klær er komplekse både teknisk og sosialt, og forskningen kjennetegnes ved at dette sees i sammenheng. Våre vaskevaner, klesnormer og vaner blir dermed undersøkt i sammenheng med materielle aspekter. For å få til dette har SIFOs klesforskere utviklet metoder (garderobestudier) med stort gjennomslag i forskning på klær internasjonalt.
SIFO har forsket på klær helt siden instituttet ble grunnlagt i 1939. Myndighetenes mål var å øke kunnskapen om husstell – klesstell og matlaging, lette arbeidet for husmødrene og sikre gode klær og sunn mat for alle.
Dagens klesforskning omfatter fortsatt opplysningsarbeid og prosjekter for næringslivet. Forskningen hadde tidligere en naturlig forankring i laboratoriene, der produkter og tekstiler ble testet. Dagens forskning prøver å videreføre det materielle fokuset fra laboratoriene, men metodene er hovedsakelig kultur- og samfunnsvitenskapelige.
Klesforskningen på SIFO er rettet mot store samfunnsutfordringer
- Miljø og klima (levetid, miljøgifter, plastreduksjon, reduksjon av klimagassutslipp fra forbruk, delingsøkonomi, livssyklusanalyser, vaskevaner og reparasjon)
- Helse, velferd og sikkerhet (gode klær og mulighet for å ta del i samfunn og friluftsliv; fysisk aktivitet for barn, syke, funksjonshemmede og innvandrere; selvrespekt (klær for bevegelse, forståelse av egen kropp og ekskluderings-mekanismer basert på utseende, forholdet klær og overvekt)
- Utvikling av verdikjeder og ressursutnyttelse spesielt ull, men også skinn (forbedringer i verdikjeder, utnyttelse av avfallsprodukter) og avfallsminimering (levetid, reparasjon, gjenbruk, resirkulering)
- Næringsutvikling og ressurseffektivisering (produktutvikling, bedre utnyttelse av nye og gamle råvarer, brukertilpasning)
- Integrering, deltagelse i demokrati, likestilling, kjønn (klær som ekskludering og inkludering, klær for makt, kjønn og makt, likedeling av ubetalt arbeid)
- Økonomi, behov for klær i ulike livsstadier og anledninger (SIFOs referansebudsjett)
- Kulturarv, kulturbevaring og håndverk (f.eks. utnyttelse av eldre tekstilhistorie i dagens produkter, hjemmeproduksjon, språk og tradisjon, teknikker og teknologi, husflid og håndverk)