Siri Stjernløf Anstensen
Yrkesfaglærerutdanning i håndverk, design og produktutvikling
Siri Stjernløf Anstensen er møbeltapetserer, og brenner for håndverksfagenes plass i skolen, og i samfunnet ellers.
Hvorfor tar du yrkesfaglærerutdanningen?
– Ettersom jeg sitter i nemda for møbeltapetsererfaget, ble jeg spurt om å være med på å skrive den nye læreplanen i forbindelse med Fagfornyelsen. Da ble jeg nysgjerrig på hva elevene egentlig lærer i skolen. Nå som læretiden er kortere enn før, synes jeg det er enda viktigere med lærere som faktisk kan håndverk.
Siri forteller at hun er glad i alt av håndverk, og blant annet liker å strikke, sy og snekre. Da mannen hennes som er mekaniker valgte å ta yrkesfaglærerutdanning, fant hun ut at dette var noe hun også kunne tenke seg. Tilrettelegging fra arbeidsgiver gjør det mulig å jobbe deltid ved siden av studiene:
– Alle de dagene jeg ikke er på samling på OsloMet, har yrkespraksis eller pedagogisk praksis, jobber jeg. Jeg har en ålreit arbeidsgiver, hvis ikke hadde det ikke gått.
Hva er det beste med å være student i voksen alder?
– Det er at jeg faktisk er interessert! Jeg tok allmennfag på videregående skole, det som i dag heter studiespesialisering, og det var ikke noe for meg. Nå, derimot, studerer jeg noe jeg vil lære.
Hvem passer yrkesfaglærerutdanningen i håndverk, design og produktutvikling for?
– Jeg kan egentlig bare snakke for meg selv – jeg er den eneste håndverkeren i en klasse med frisører. Men jeg tenker at man må være interessert i håndverk, og glad i å lage ting.
Hun understreker også at utdanningen inneholder mye pedagogikk, og at man også må være forberedt på å bruke mye tid på andre ting enn håndverk.
Samtidig – med over 40 håndverksfag, er det en stor faglig bredde i det man skal sette seg inn i.
– Man kan ikke lære alt om alle fagene, men man kan lære noen grunnleggende teknikker som elevene kan ha utbytte av, og se overføringsverdi mellom fagene. Nylig var vi for eksempel hos en hattemaker i to dager, så da fikk jeg et lynkurs i hattemakerfaget. Det er mange små og rare, men interessante fag. Det er viktig å ta vare på dem. Hvis ingen lærer seg dem, dør de jo ut.