Kort om
Annechen Bahr Bugge er sosiolog (dr.polit) og forsker I ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet - storbyuniversitetet. Hun har i en årrekke forsket på problemstillinger knyttet til mat og spisevaner. I 2005 tok hun en doktorgrad i sosiologi ved NTNU med avhandlingen Middag - en sosiologisk analyse av den norske middagspraksis.
I 2019 utga hun boken Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere, som utforsker norske spisevaner fra 1500-tallet til i dag. Boken stiller spørsmål som: Hva og hvordan har nordmenn spist gjennom tidene? Hvordan har ferdigheter, kunnskaper og ideer blitt videreført og endret? Og hva kan vi lære av vår mathistorie?
Fra 2021 til 2024 ledet hun forskningsprosjektet FoodLessons, som fokuserte på kulinarisk arv som en ressurs i byggingen av matnasjonen Norge 2030. Målet var å utforske og formidle vår kulinariske arv på en måte som mobiliserer til nytenkning og innsats for kunnskaps- og næringsutvikling. Prosjektet søkte også å vise frem vår mangfoldige mat- og drikkekultur på innovative og spennende måter, samt stimulere til bedre samspill mellom tradisjoner og nye impulser.
Fra 2025 til 2028 leder hun forskningsprosjektet FoodStories, som har som mål å øke forståelsen av Norges mat- og drikkearv og potensialet for verdiskaping, bærekraft og kulturell berikelse. Følg prosjektet på Facebook: (3) FoodLessons | Facebook
I samarbeid med journalisten og forfatteren Henry Notaker vil hun i 2025 publisere boken Food Cultures of Norway: Cuisines, Customs, and Issues hos Bloomsbury Publishing, New York.
For en oversikt over Bugges forskningsaktiviteter og publiseringer, se hennes Cristin-profil: Person 403578 - Annechen Bahr Bugge - Cristin
Fagområder
Vitenskapsdisipliner
Arkeologi Sosiologi Samfunnsøkonomi Ernæring
Emner
Sosiologi Forbrukeratferd Matkultur Forbruk mat Norsk matkultur Samfunnsvitenskap Mathistorie Matforbruk Forbruksforskning
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
Aktive forskningsprosjekter
-
FoodStories: Heritagisering for bærekraftig verdiskaping
FoodStories har som mål å øke forståelsen av Norges mat- og drikkearv og potensialet for verdiskaping, bærekraft og kulturell berikelse.
Avsluttede forskningsprosjekter
-
FoodLessons: Kulinarisk arv som en ressurs i bygging av "Matnasjonen Norge 2030"
I dette prosjektet vil vi se nærmere på hvordan en revitalisering av vår kulinariske arv kan brukes i næringsutvikling og verdiskapning.
-
FoodProFuture
Hovedmålet med prosjektet er å utvikle en kunnskapsplattform for optimal produksjon og utnyttelse av norske proteinrike vekster. Disse vekstene kan utgjøre råvarene i gode, helseriktige og attraktive plantebaserte matvarer med høyt proteininnhold.
-
Fremtidens måltidskonsepter – sunn og næringsrik take-away mat
Dette prosjektet skal legge et kunnskapsgrunnlag for utvikling av sunne og spiseklare takeaway-produkter og måltider som appellerer til urbane forbrukere.
-
Kjønn, kroppspress, og reklame: Barn og unges hverdagsliv på sosiale medier
Prosjektet ønsker å få bedre innsikt i barn og unges digitale hverdag som forbrukere, spesielt knyttet til kjønn, kropp og skjønnhet i skreddersydd reklame på sosiale medier.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Bugge, Annechen Bahr (2024). Oslo's gastronomy from 1900 to present day on the menu. Vedeler, Marianne; Bugge, Annechen Bahr (Red.). Culinary Heritage. Tracing, shaping and reshaping food culture from the Middle Ages to the present. s. 237-263. Cappelen Damm Akademisk.
Vedeler, Marianne; Bugge, Annechen Bahr (2024). Introduction. Vedeler, Marianne; Bugge, Annechen Bahr (Red.). Culinary Heritage. Tracing, shaping and reshaping food culture from the Middle Ages to the present. s. 6-13. Cappelen Damm Akademisk.
Vedeler, Marianne;
Bugge, Annechen Bahr
(2024).
Culinary Heritage. Tracing, shaping and reshaping food culture from the Middle Ages to the present.
ISBN: 978-82-0286798-0.
266 s.
Cappelen Damm Akademisk.
https://press.nordicopenaccess.no/cdf/catalog/book
Groufh-Jacobsen, Synne
;
Bugge, Annechen Bahr
;
Morseth, Marianne S.
; Pedersen, Julia Tsuruta;
Henjum, Sigrun
(2022).
Dietary Habits and Self-Reported Health Measures Among Norwegian Adults Adhering to Plant-Based Diets.
9 s.
Frontiers in Nutrition.
Vol. 9.
https://doi.org/10.3389/fnut.2022.813482
Slapø, Helena;
Bugge, Annechen Bahr
;
Sandaker, Ingunn
; Lekhal, Samira
(2022).
Can in-store interventions reduce the socioeconomic gap in fruit and vegetable purchases in grocery stores? A descriptive study of volume sales from 2012 to 2020 in Norway's largest grocery store chain.
Appetite.
Vol. 176.
https://doi.org/10.1016/j.appet.2022.106100
Gonera, Antje; Svanes, Erik;
Bugge, Annechen Bahr
; Hatlebakk, Malin Myrset;
Prexl, Katja-Maria
; Ueland, Øydis
(2021).
Moving Consumers along the Innovation Adoption Curve: A
New Approach to Accelerate the Shift toward a More
Sustainable Diet.
Sustainability.
Vol. 13.
https://doi.org/10.3390/su13084477
Grini, Ida Synnøve Bårvåg;
Bugge, Annechen Bahr
; Ueland, Øydis
(2020).
Health-related factors influencing food choices of active home-living older adults in Norway.
Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE).
https://doi.org/10.18261/ntfe.18.2.3
Bugge, Annechen Bahr
(2019).
Grøt og velling - før og nå.
Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE).
http://www.ntfe.no/i/2019/4/m-842
Lekhal, Samira;
Bugge, Annechen Bahr
;
Schjøll, Alexander
; Slapø, Helena; Karevold, Knut Ivar
(2019).
Atferdsøkonomiske virkemidler i helsefremmende arbeid: hvordan kan utforming av restauranter og kantiner fremme sunnere valg?.
Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE).
http://www.ntfe.no/i/2019/1/tfe-2019-01b-2401
Bugge, Annechen Bahr (2019). Barn og unges matkultur - eksempelet fastfood. Holthe, Asle; Aadland, Eli Kristin; Viig, Nina Grieg (Red.). Mat og helse i grunnskolelærerutdanningene. s. 271-284. Fagbokforlaget.