Kort om
Jeg innehar en 20%-stilling som seniorforsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, og er i tillegg professor i økonomi ved Handelshøyskolen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Min forskning omfavner et bredt spekter av temaer, inkludert forbrukeratferd, bærekraftig forbruk, matmarkeder, og grønn energi. Jeg er spesielt interessert i studier av betalingsvillighet, sosial aksept, og grønn transformasjon. Forskningene min er forankret i atferds- og eksperimentell økonomi, og jeg bruker i hovedsak kvantitative metoder.
Fagområder
Vitenskapsdisipliner
Samfunnsøkonomi Bedriftsøkonomi Økonomi
Emner
Forbrukeratferd Bærekraftig forbruk Eksperimenter Atferdsøkonomi Matmarkedet
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
-
FoodProFuture
Hovedmålet med prosjektet er å utvikle en kunnskapsplattform for optimal produksjon og utnyttelse av norske proteinrike vekster. Disse vekstene kan utgjøre råvarene i gode, helseriktige og attraktive plantebaserte matvarer med høyt proteininnhold.
-
PLATEFORMS: Hvordan kan nye plattformer for matinnkjøp bidra til et mer bærekraftig matforbruk?
Forskningsprosjektet PLATEFORMS har som mål å skape innsikt i hvordan matpraksiser i hjemmet påvirkes av nye plattformer for matinnkjøp, og hvordan dette kan bidra til et mer bærekraftig forbruk av mat.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Nytte, Sharon; Navrud, Ståle;
Alfnes, Frode
(2024).
Social Acceptance of new Floating Offshore Wind Power: Do Attitudes towards existing Offshore Industries matter?.
Renewable Energy.
Vol. 230.
https://doi.org/10.1016/j.renene.2024.120855
Alfnes, Frode
; Biasetton, Sylvia; Brunori, Margherita; McCarthy, Mary
(2024).
Sustainable and purchasing behaviour of online food shoppers: Survey results from Italy, Ireland, and Germany.
Dulsrud, Arne; Francesca, Forno (Red.).
Digital Food Provisioning in Times of Multiple Crises: How Social and Technological Innovations Shape Everyday Consumption Practices. s. 45-66.
Palgrave Macmillan.
https://doi.org/10.1007/978-3-031-46323-5_3
Alfnes, Frode
; Ardebili, Aida Tabarroky; Viciunaite, Viktorija
(2024).
Exploring consumer segments for online food provisioning services: Online supermarkets vs. alternative food networks.
10 s.
Sustainable Production and Consumption.
Vol. 47.
https://doi.org/10.1016/j.spc.2024.04.014
Nytte, Sharon;
Alfnes, Frode
; Korhonen-Sande, Silja
(2024).
Public support and opposition toward floating offshore wind power development in Norway.
Electricity Journal.
Vol. 37.
https://doi.org/10.1016/j.tej.2023.107336
O'Neill, Claire; McCarthy, Mary Brigid; O'Reilly, Seamus;
Alfnes, Frode
(2023).
Food interests, preferences and behaviours: a profile of the sustainable food consumer.
22 s.
British Food Journal.
Vol. 125.
https://doi.org/10.1108/BFJ-09-2022-0762
Svarstad Ytreberg, Nora;
Alfnes, Frode
; Oort, Bob Eric Helmuth van
(2023).
Mapping of the digital climate nudges in Nordic online grocery stores.
10 s.
Sustainable Production and Consumption.
Vol. 37.
https://doi.org/10.1016/j.spc.2023.02.018
Alfnes, Frode
; Wasenden, Ole Christian Berg
(2022).
Your privacy for a discount? Exploring the willingness to share personal data for personalized offers.
Telecommunications Policy.
Vol. 46.
https://doi.org/10.1016/j.telpol.2022.102308
Tesfay, Menasbo Gebru; Holden, Stein Terje;
Alfnes, Frode
(2021).
Adoption analysis of agricultural technologies in the semiarid northern Ethiopia: a panel data analysis.
15 s.
Agricultural and Food Economics.
Vol. 9.
https://doi.org/10.1186/s40100-021-00184-6
Asioli, Daniele; Mignani, Adriana;
Alfnes, Frode
(2020).
Quick and easy? Respondent evaluations of the Becker–DeGroot–Marschak and multiple price list valuation mechanisms.
20 s.
Agribusiness.
https://doi.org/10.1002/agr.21668
Sharma, Amit; Alfnes, Frode (2020). Cost–Benefit Assessment of Local Foods in Independent Restaurants. Sharma, Amit (Red.). Financial Decision-Making in the Foodservice Industry: Economic Cost and Benefits. s. 125-150. Apple Academic Press. https://doi.org/10.1201/9780429292712