Kort om
Lars Roar Frøyland er forsker II ved NOVA, tilknyttet Seksjon for ungdomsforskning. Han inngår der i Voldsprogrammet, en tiårig forskningssatsing finansiert av Justis- og beredskapsdepartementet og Kunnskapsdepartementet. Frøyland har en doktorgrad i psykologi fra Universitetet i Oslo (2020) med en avhandling om unge voldsutøvere og en mastergrad i sosiologi fra Universitetet i Oslo (2009).
Han arbeider primært med spørsmål rundt vold og overgrep, både i familien og blant jevnaldrende, samt kriminalitet og problematferd blant ungdom. Han har ledet prosjekter om tidstrender i voldserfaringer, konsekvenser av slike erfaringer for voksenlivet, digitale seksuelle overgrep mot barn og unge og holdninger til straff i den norske befolkningen. Hans seneste publikasjoner omhandler temaer som vold og seksuell helse, digitale seksuelle krenkelser, vold og trakassering i idretten, festrelaterte overgrep blant ungdom og trender i problematferd.
Frøyland har lang erfaring fra arbeid med innsamling og analyse av kvantitative data, og har blant annet ledet datainnsamlingen i UngVold 2023 og vært involvert i arbeid med store undersøkelser som Ungdata, Ung i Norge og International Civic and Citizenship Education Study.
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
Aktive forskningsprosjekter
-
Barnevernets arbeid når det er bekymring for barnets seksuelle atferd
Prosjektet skal komme med innspill til hva som kan være gode tiltak i barnevernets arbeid med å ivareta barn og unge med problematisk eller skadelig seksuell atferd (PSA/SSA) og deres foreldre.
-
Rusbruk og ruspolitikk i endring
Prosjektet skal bidra med ny innsikt i bruksmønstera til dei unge av alkohol og illegale rusmiddel, rusmidlas sosiale meining og konsekvensar av rusmiddelrelaterte straffereaksjonar.
-
Seksualitet og seksuell risiko blant ungdom i en digital tidsalder (DIGISEX)
Prosjektet skal belyse hvordan digitale medier har skapt både nye muligheter og nye former for risiko for ungdom knyttet til seksualitet.
-
Seksualkultur i ungdomstida
Prosjektet skal undersøke hvordan ungdom forhandler, erfarer og håndterer spørsmål knyttet til seksualitet, seksuell helse og risiko.
-
Strategier for å oppnå sosial utjevning og inkludering i utdanning, opplæring og læring i det demokratiske Europa (STRIDE)
STRIDE vil gi en ny, omfattende og komparativ kunnskapsbase om effektive utdanningsreformer, politiske initiativer og intervensjoner for å redusere ulikheter i utdanning, opplæring og læringsutbytte i Europa.
-
UngVold 2023 – utviklingstrekk i voldsutsatthet
I 2023 gjennomførte NOVA en ny datainnsamling i spørreundersøkelsen UngVold, som kartlegger erfaringer med vold og overgrep i oppveksten blant norske barn og unge.
-
Voldsprogrammet – Forskningsprogram om vold i nære relasjoner
Forskningsprogrammet handler om å forstå vold i nære relasjoner som fenomen og konsekvensene volden har for de som blir utsatt. Det handler også om tiltakene samfunnet setter i verk for å hjelpe utsatte og for å bekjempe vold.
Avsluttede forskningsprosjekter
-
Fysisk vold blant ungdom. Hvordan forstå samfunnsmessige trender og livsutfall for utøvere
Prosjektet omhandler voldsbruk blant norske ungdommer og er finansiert gjennom Forskningsprogram om vold i nære relasjoner ved NOVA.
-
International civic and citizenship education study 2016 (ICCS)
ICCS 2016-studien undersøker skoleelevers kunnskaper om demokratiske verdier og politiske systemer, deres forståelser og kompetanse i å anvende demokratiske prinsipper og samfunnsengasjement.
-
Internettrelaterte seksuelle overgrep mot barn og unge
Prosjektet skal i en omfattende litteraturgjennomgang kartlegge eksisterende kunnskap om internettrelaterte seksuelle overgrep mot barn og unge, heretter omtalt som digital seksuell vold.
-
Kunnskap om seksuelle overgrep mot barn og unge over internett − gjerningspersoner, fornærmede og arenaer
Prosjektet skal frambringe ny kunnskap om seksuelle overgrep mot barn og unge, med hovedvekt på overgrep over internett. En viktig problemstilling er hvordan bruken av digital teknologi skaper nye arenaer som muliggjør seksuelle overgrep.
-
Rettsoppfatningen i befolkningen
Prosjektet skal fremskaffe ny kunnskap om ulike typer av rettsoppfatning i den norske befolkningen, basert på en representativ befolkningsundersøkelse og fokusgruppeintervjuer.