English version
Unni Kjærnes

Unni Kjærnes

Kort om

Unni Kjærnes, cand real i ernæring og phd i sosiologi, er seniorforsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Høyskolen i Oslo og Akershus. Hun har fokusert på forbrukerperspektiver i matpolitikk i Norge, Europa og India, særlig hvordan forbruksmønstre, holdninger til matspørsmål og tillit påvirkes av forsyningsstrukturer og politikk. En rekke matpolitiske saker er berørt: mattrygghet, ernæring, miljømessig bærekraft, dyrevelferd og matsikkerhet.

Fagområder

Vitenskapsdisipliner

Sosiologi   Samfunnsvitenskap

Forskningsprosjekter

Avsluttede forskningsprosjekter

Vitenskapelige publikasjoner

Vittersø, Gunnar ; Andreola, Mattia; Kjærnes, Unni ; Kuraj, Sabina ; Schjøll, Alexander ; Torjusen, Hanne (2025). Conditions for Sustainable Food Consumption: A Comparative Study of Europeans' Valuations of Chicken Meat. Jacobsen, Eivind; Strandbakken, Pål; Dulsrud, Arne; Skuland, Silje Elisabeth (Red.). Consumers and consumption in comparison. s. 115-138. Emerald Group Publishing Limited.
https://doi.org/10.1108/S0195-631020240000037006

Kjærnes, Unni ; Borgen, Svein Ole ; Thorjussen, Christian Bernhard Holth (2022). Behind a fluttering veil of trust: The dynamics of public concerns over farm animal welfare in Norway. 18 s. Sociologia Ruralis. Vol. 62.
https://doi.org/10.1111/soru.12405

Borch, Anita ; Kjærnes, Unni (2019). Food Insecurity. Gronow, Jukka; Holm, Lotte (Red.). Everyday Eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden. A comparative Study of Meal Patterns 1997-2012. s. 141-159. Bloomsbury Academic.

Kjærnes, Unni (2019). Sosiale variasjoner og ulikheter i kosthold og matvaner. Holthe, Asle; Aadland, Eli Kristin; Viig, Nina Grieg (Red.). Mat og helse i grunnskolelærerutdanningene. Fagbokforlaget.

Niva, Mari; Mäkelä, Johanna; Kahma, Nina; Kjærnes, Unni (2019). Eating Sustainably. Gronow, Jukka; Holm, Lotte (Red.). Everyday Eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden. A comparative Study of Meal Patterns 1997-2012. s. 173-191. Bloomsbury Academic.
https://doi.org/10.5040/9781350080454.ch-011

Holm, Lotte; Lauridsen, Drude Skov; Gronow, Jukka; Kahma, Nina; Kjærnes, Unni ; Lund, Thomas Bøker; Mäkelä, Johanna; Niva, Mari (2019). The Food We Eat. Gronow, Jukka; Holm, Lotte (Red.). Everyday Eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden. A comparative Study of Meal Patterns 1997-2012. s. 15-33. Bloomsbury Academic.

Lund, Thomas Bøker; Kjærnes, Unni ; Holm, Lotte (2017). Eating out in four Nordic countries: National patterns and social stratification. Appetite. Vol. 119.
https://doi.org/10.1016/j.appet.2017.06.017

Amilien, Virginie ; Kjærnes, Unni (2017). The dynamics of sheep welfare in Norway – between idealised images and practical realities. British Food Journal. Vol. 119.
https://doi.org/10.1108/BFJ-01-2016-0047

Borch, Anita ; Kjærnes, Unni (2016). Food security and food insecurity in Europe: An analysis of the academic discourse (1975–2013). Appetite. Vol. 103.
https://doi.org/10.1016/j.appet.2016.04.005

Borch, Anita ; Kjærnes, Unni (2016). The Prevalence and Risk of Food Insecurity in the Nordic Region: Preliminary Results. Journal of Consumer Policy. Vol. 39.
https://doi.org/10.1007/s10603-016-9316-x





Publikasjonslisten er hentet ut av Cristin. Listen kan være ufullstendig