Kort om
Unni Kjærnes, cand real i ernæring og phd i sosiologi, er seniorforsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Høyskolen i Oslo og Akershus. Hun har fokusert på forbrukerperspektiver i matpolitikk i Norge, Europa og India, særlig hvordan forbruksmønstre, holdninger til matspørsmål og tillit påvirkes av forsyningsstrukturer og politikk. En rekke matpolitiske saker er berørt: mattrygghet, ernæring, miljømessig bærekraft, dyrevelferd og matsikkerhet.
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
-
GoodAnimal (God dyrevelferd for bærekraftig fremtid)
Forskningsprosjektet "GoodAnimal" skal fremskaffe kunnskap som vil redusere risiko og øke mulighetene for bærekraftige praksiser for husdyrhold på norske gårder og i verdikjeden.
-
Organic-PLUS
Formålet med prosjektet er å finne nye erstatninger for en rekke innsatsmidler og metoder som i dag er omstridte, men tillat brukt i økologisk landbruk.
-
Policy Evaluation Network (PEN) – Public policies addressing health-related behaviours in Europe
PEN har som mål å evaluere politiske tiltak for å fremme et sunt kosthold og fysisk aktivitet hos befolkningen.
-
SEGURA – Food for Security: Evidence from Cauca, Colombia
Prosjektet "SEGURA - Food for Security: Evidence from Cauca, Colombia” skal utforske sammenhengen mellom konflikter og matsikkerhet.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Kjærnes, Unni
;
Borgen, Svein Ole
; Thorjussen, Christian Bernhard Holth
(2022).
Behind a fluttering veil of trust: The dynamics of public concerns over farm animal welfare in Norway.
18 s.
Sociologia Ruralis.
Vol. 62.
https://doi.org/10.1111/soru.12405
Borch, Anita ; Kjærnes, Unni (2019). Food Insecurity. Gronow, Jukka; Holm, Lotte (Red.). Everyday Eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden. A comparative Study of Meal Patterns 1997-2012. s. 141-159. Bloomsbury Academic.
Kjærnes, Unni (2019). Sosiale variasjoner og ulikheter i kosthold og matvaner. Holthe, Asle; Aadland, Eli Kristin; Viig, Nina Grieg (Red.). Mat og helse i grunnskolelærerutdanningene. Fagbokforlaget.
Niva, Mari; Mäkelä, Johanna; Kahma, Nina;
Kjærnes, Unni
(2019).
Eating Sustainably.
Gronow, Jukka; Holm, Lotte (Red.).
Everyday Eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden. A comparative Study of Meal Patterns 1997-2012. s. 173-191.
Bloomsbury Academic.
https://doi.org/10.5040/9781350080454.ch-011
Holm, Lotte; Lauridsen, Drude Skov; Gronow, Jukka; Kahma, Nina; Kjærnes, Unni ; Lund, Thomas Bøker; Mäkelä, Johanna; Niva, Mari (2019). The Food We Eat. Gronow, Jukka; Holm, Lotte (Red.). Everyday Eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden. A comparative Study of Meal Patterns 1997-2012. s. 15-33. Bloomsbury Academic.
Lund, Thomas Bøker;
Kjærnes, Unni
; Holm, Lotte
(2017).
Eating out in four Nordic countries: National patterns and social stratification.
Appetite.
Vol. 119.
https://doi.org/10.1016/j.appet.2017.06.017
Amilien, Virginie
;
Kjærnes, Unni
(2017).
The dynamics of sheep welfare in Norway – between idealised images and practical realities.
British Food Journal.
Vol. 119.
https://doi.org/10.1108/BFJ-01-2016-0047
Borch, Anita
;
Kjærnes, Unni
(2016).
Food security and food insecurity in Europe: An analysis of the academic discourse (1975–2013).
Appetite.
Vol. 103.
https://doi.org/10.1016/j.appet.2016.04.005
Borch, Anita
;
Kjærnes, Unni
(2016).
The Prevalence and Risk of Food Insecurity in the Nordic Region: Preliminary Results.
Journal of Consumer Policy.
Vol. 39.
https://doi.org/10.1007/s10603-016-9316-x
Kjærnes, Unni (2016). Til forbrukernes beste? Endret handlingsrom for forbrukermakt og forbrukerinteresser. Hegrenes, Agnar; Mittenzwei, Klaus; Prestegard, Sjur Spildo (Red.). Norsk jordbrukspolitikk: handlingsrom i endring. s. 205-225. Fagbokforlaget.