Det er et sterkt behov for å øke fokus på kunstnerisk utviklingsarbeid og forskning (KUF) i høyere utdanning. Dette feltet dekker en bredde av praksiser, metoder og begreper som inkluderer musikk, teater, opera, ballett, kunst, kunsthåndverk, design, litteratur, arkitektur, film, TV og lærerutdanning. Kunstnerisk utviklingsarbeid og forskning i disse utøvende fagene er forankret i norsk lovgivning.
Internasjonalt blir kunstnerisk utviklingsarbeid og forskning stadig mer aktualisert. Dette skyldes blant annet Horizon Europes nye satsing på kultur, kreativitet og et inkluderende samfunn (ec.europa.eu), samt programmet New European Bauhaus (NEB) (new-european-bauhaus.europa.eu). EU ser nå i større grad behovet for å bygge broer mellom vitenskap, teknologi, kunst og kultur. Grønn kultur og digitale løsninger kan være nøkkelen til å løse komplekse samfunnsproblemer gjennom samarbeid. New European Bauhaus legger derfor vekt på følgende verdier:
- Bærekraft, sirkulær økonomi, mindre forurensning og biologisk mangfold
- Estetikk, kvaliteten på opplevelsen og design som overskrider ren funksjonalitet
- Inkludering, fra å verdsette mangfold til å sikre tilgjengelighet og brukervennlighet
OsloMet støtter dette initiativet og har signert den internasjonale Dora Declaration (sfdora.org). Denne peker mot en utjevning mellom hvordan vitenskapelig forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid og forskning vurderes og vektes.
Kunstnerisk utviklingsarbeid og forskning utforsker aktuelle samfunnstemaer gjennom kunstnerisk praksis, ofte i tverrfaglig samarbeid. Dette gjøres i samspill med det strategiske prosjektet OsloMet Visningsarenaer, som bygger videre på Strategi 2024. Her står synliggjøring av den faglige aktiviteten og produksjonen ved OsloMet sentralt.
Kunstnerisk utviklingsarbeid og forskning formidles innenfor et performativt paradigme, som betyr at forskningen forstås som en skapende praksis. Dette kan inkludere både en sosial og kreativ prosess, samt fysiske utforminger av kunst og design. For flere fagmiljøer ved OsloMet er dette sentralt, da de har behov for mer synliggjøring. Dette inkluderer å vise fram det som allerede eksisterer av kunstnerisk utviklingsarbeid, samt å løfte fram og synliggjøre OsloMets forskningsresultater.
Gjennom dette tverrfaglige samarbeidet utvikles innovasjon og fremragende forskning innen ulike felt. Kunstnerisk utviklingsarbeid og forskning på campus deler kunnskap, det synliggjør og formidler universitetets identitet, kultur og aktivitet.
Forskningsprosjekter
FeLT
FeLT- Futures of Living Technologies
Forskningsprosjektet FeLT - Futures of Living Technologies, er motivert av relasjoner og interaksjon mellom mennesker, levende organismer og maskiner, forbindelser på grensen til hva vi kan oppfatte som det levende i dag.
CONTRA
CONTRA utforsker hvordan institusjonalisering av produktiv konflikt kan øke transformasjonskapasiteten som trengs i overgangen til mer bærekraftige byer.
CraftHub
Sammen med partnere i åtte europeiske land har OsloMet og Institutt for produktdesign og Institutt for estetiske fag blitt partner i EU-prosjektet CraftHub. Prosjektet er en del av EUs satsing på store samarbeidsprosjekter innenfor de kreative fagene i programmet Creative Europe Culture / Kreativt Europa.