English version

Geoteknikkspirer med deltidsjobb i NGI-laben

Portrett av Sajida og Maryam i laben. Labutstyr og andre studenter i bakgrunnen.

Det var på bacheloren i byggingeniørfag Sajida og Maryam ble introdusert for geoteknikk. 

– Jeg fikk et utrolig godt inntrykk av professorene i introduksjonsemnet til geoteknikk på bacheloren. De var så engasjerte og livlige i måten de forklarte faget på, forteller Sajida.

Master i geoteknikk

Geoteknikk er ingeniørfaglig behandling av jordmaterialer som jord og stein for å finne løsninger på ulike problemer, vanligvis knyttet til hydrologisk, geologisk og geofysisk teknikk.

Masterspesialiseringen i geoteknikk gjør deg i stand til å håndtere oppgaver gjennom alle faser av geoteknisk design; fra stedsundersøkelser og jordtesting til å foreslå tekniske løsninger og designvalidering, basert på solid teoretisk kunnskap.

Stor etterspørsel etter geotekniske ingeniører

Spesialiseringen i geoteknikk fremstår som et trygt veivalg når Maryam snart skal stake ut kursen på masternivå.

– Geoteknisk kompetanse er fortsatt etterspurt. Som geoteknisk ingeniør er man involvert i alt fra utbygging av vei til fundamentering av havvind. Jeg vil også være med på å gjøre en forskjell i møte med fremtidens klimautfordringer, forteller Maryam.

Det var interessen for jordens egenskaper og fundamentering av bygg som gjorde at Sajida valgte masteren i geoteknikk. Snart halvveis igjennom vil hun også skryte av studiets oppbygging.

– Geoteknikkmasteren er direkte rettet mot det praktiske arbeidslivet i etterkant. Jeg føler meg trygg på hva som venter meg der ute. Det hjelper også at professorene er verdensledende innenfor fagfeltet, sier Sajida.

Deltidsjobb som komplimenterer studieløpet

Vi møtte de fremtidige geotekniske ingeniørene i laboratoriet til Norges Geotekniske Institutt (NGI) hvor de begge jobber deltid ved siden av studiehverdagen på OsloMet.

Sajida mener at arbeidet hun gjør i laben gir henne et fortrinn i studiehverdagen.

– Det er flere tilfeller hvor jeg allerede har fått praktisk erfaring før det har rukket å bli pensum i studieløpet. Da føler jeg meg litt i forkant og kan lettere forstå teorien i forelesningssalen, forklarer hun.

De er veldig glade for muligheten til å være så tett på dyktige fagfolk.

– Det beste med NGI er folka, sier Sajida og Maryam.

– Jeg føler meg veldig trygg på at ingen spørsmål er for dumme. Det er generelt veldig godt miljø her, legger Maryam til.

Bildet øverst i artikkelen viser Sajida (til venstre) og Maryam i laboratoriet til Norges Geotekniske Institutt (NGI).

Mer om å ta master i geoteknikk

De tre studentene står i trappen foran klatreveggen på OsloMet. De smiler.
Interessen for geoteknikk øker

Geoteknikk har raskt fanget interessen til kommende ingeniører. Det speiler behovet i bransjen.

Fredrik og Jacob ved teknisk utstyr i laben. De har blå frakker på, og samarbeider om en oppgave.
De er de første som tar geoteknikk-master ved OsloMet

– Et aspekt ved studiet som jeg virkelig liker, er muligheten til å besøke NGI. Her har vi tilgang til et toppmoderne laboratorium og mulighet til å lære av de aller beste på feltet, forklarer Jacob Comung Emesun.