For å utvikle gode helsetjenester trenger vi fagfolk med både teknologi- og helsefaglig kompetanse. Den nye masteren kobler helse og teknologi på en helt ny måte i utdanningsløpet for å oppnå dette.
– Vi legger til rette for samarbeid innen helse- og teknologifeltet, slik at teknologi kan brukes for å fremme helse i befolkningen, sier Anne Lund, professor i ergoterapi og fagansvarlig ved master i assisterende teknologi.
Masteren gir deg kunnskap og ferdigheter til å utvikle, pilotere, gjennomføre og evaluere teknologiene i tett samarbeid med de som tar teknologiene i bruk, både brukere, organisasjoner og helsepersonell.
Hva er assisterende teknologi?
Eksempler på assisterende teknologi kan være apper, robotassistenter, GPS og kunstig intelligens.
– Nøkkelen til assisterende teknologi ligger i ordet 'assisterende'. Teknologi som virker muliggjørende, er assisterende teknologi. Det er teknologi som hjelper mennesker i hverdagen, rett og slett, sier Martin Bavngaard, ph.d.-student i helse og teknologi og emneansvarlig på noen av fagene på den nye masteren.
Masteren har stor bredde og er lagt opp til å være relevant for mange fagområder. Om du har helse-, teknologi-, design-, eller økonomibakgrunn vil du oppleve at masteren tilbyr kunnskap og ferdigheter som kan brukes i ditt fagfelt.
Bredden i seg selv gir deg som student en unik kompetanse i tverrfaglig samarbeid, som også er ettertraktet i arbeidslivet.
– Assisterende teknologi handler om å bruke teknologi til å mestre aktiviteter som brukeren finner meningsfulle, nyttige og helsefremmende. Da snakker vi om majoriteten av Norges befolkning, som drar nytte av og er avhengig av teknologi i hverdagen, poengterer Lund.
Lund referer til hverdagsaktiviteter som ulike pasientgrupper har utfordringer med å løse på grunn av sykdom, skader eller andre utfordringer. Et eksempel er barn som ikke har mulighet til å være i klasserommet, men får mulighet til å delta i undervisning og samtaler ved bruk av en robot.