Ta en deltidsmaster i assisterende teknologi

Martin Bavngaard og Anne Lund står foran en glassvegg

For å utvikle gode helsetjenester trenger vi fagfolk med både teknologi- og helsefaglig kompetanse. Den nye masteren kobler helse og teknologi på en helt ny måte i utdanningsløpet for å oppnå dette.

– Vi legger til rette for samarbeid innen helse- og teknologifeltet, slik at teknologi kan brukes for å fremme helse i befolkningen, sier Anne Lund, professor i ergoterapi og fagansvarlig ved master i assisterende teknologi.

Masteren gir deg kunnskap og ferdigheter til å utvikle, pilotere, gjennomføre og evaluere teknologiene i tett samarbeid med de som tar teknologiene i bruk, både brukere, organisasjoner og helsepersonell.

Hva er assisterende teknologi?

Eksempler på assisterende teknologi kan være apper, robotassistenter, GPS og kunstig intelligens.

– Nøkkelen til assisterende teknologi ligger i ordet 'assisterende'. Teknologi som virker muliggjørende, er assisterende teknologi. Det er teknologi som hjelper mennesker i hverdagen, rett og slett, sier Martin Bavngaard, ph.d.-student i helse og teknologi og emneansvarlig på noen av fagene på den nye masteren.

Masteren har stor bredde og er lagt opp til å være relevant for mange fagområder. Om du har helse-, teknologi-, design-, eller økonomibakgrunn vil du oppleve at masteren tilbyr kunnskap og ferdigheter som kan brukes i ditt fagfelt.

Bredden i seg selv gir deg som student en unik kompetanse i tverrfaglig samarbeid, som også er ettertraktet i arbeidslivet.

– Assisterende teknologi handler om å bruke teknologi til å mestre aktiviteter som brukeren finner meningsfulle, nyttige og helsefremmende. Da snakker vi om majoriteten av Norges befolkning, som drar nytte av og er avhengig av teknologi i hverdagen, poengterer Lund.

Lund referer til hverdagsaktiviteter som ulike pasientgrupper har utfordringer med å løse på grunn av sykdom, skader eller andre utfordringer. Et eksempel er barn som ikke har mulighet til å være i klasserommet, men får mulighet til å delta i undervisning og samtaler ved bruk av en robot.

En fremtidsrettet master

Det er mange utfordringer i helse- og omsorgstjenestene som må løses i årene fremover. Med en master i assisterende teknologi får du mulighet til å utvikle, innføre og bruke teknologi i som gir nye muligheter for pasienter.

Et av målene med å ta i bruk teknologi for pasienter, er å finne den beste løsningen til hver enkel pasient.

For å få til det må fremtidens helsepersonell forstå helhetsbilde i hvordan teknologi håndteres, kjøpes inn, tilbys og også utvikles. På den måten blir riktig teknologi tatt i bruk, på riktig tidspunkt.

– Hver teknologi inviterer til mer refleksjon, eller kritisk tekning. Du skal lære å håndtere strukturene bak teknologiene, forstå hvordan assisterende teknologi blir distribuert og tilbys som den del av tjenestetilbudet, slik at teknologien blir brukt på riktig måte i fremtiden, sier Bavngaard.

– Teknologi skal ikke bare brukes for sin egen skyld, det effektiviserer ikke tjenestene. Vi skal se på helhetsbildet og utvikle ferdigheter til å vurdere kritisk om det er riktig teknologi å ta i bruk, Lund.

Bavngaard mener at kompetansen studentene får om hver teknologi kan anvendes til flere typer teknologier, som gjør studentene klare for å møte fremtidens bruk av teknologier i helse- og omsorgssektoren.

– Målet er at vi skaper bedre innovasjoner med teknologi som kan fremme helse og trivsel i samfunnet i årene fremover, sier Lund.

Ta masteren ved siden av jobb

Masteren går over tre år og er samlingsbasert. Resten er selvstudium og arbeid mellom samlingene. Studiet er praksisnært og legger til rette for at du kan ha en jobb ved siden av.

– Vår erfaring er at mange studenter har jobb ved siden av, og vi ønsker å legge til rette for at det er mulig. Vi ønsker også at studenter kan bruke caser fra egen arbeidsplass i oppgaver, og etter hvert også i masteroppgaven, avslutter Lund.

Studenthistorier

Studenter sitter og jobber sammen sett ovenfra.
Om master i helse og teknologi

OsloMet tilbyr mastergrad i helse og teknologi med spesialiseringer i assisterende teknologi, biomedisin og radiografi.