Master eller ikke master?
Som karriereveileder er dette et velkjent spørsmål for Cecilie Slettvoll.
Hun er ikke tvil om svaret heller: En masterutdanning kan gi større handlingsrom og flere stillinger å søke på.
Men arbeidsmarkedet er stort og mangfoldig, og en master kan være mer aktuell i enkelte bransjer enn andre.
– Det gjelder å undersøke og kartlegge den bransjen du ønsker deg inn i. Samtidig er det sånn at samfunnet er i utvikling og endring, slik at en høyere utdanning vil kunne lønne seg på sikt uansett, sier hun.
Cecilie påpeker at du både bør ha motivasjon og et oppriktig ønske om å fordype deg i temaer som er aktuelle for masteren du vurderer.
Den enkelte bør derfor vurdere sine faglige interesser og se for seg en ønsket jobbarena. En høyere akademisk utdanning vil dessuten gjøre det lettere å henge med i et arbeidsliv i stadig endring.
Gjør du et godt forarbeid, er det større sjanse for at du får gjennomført studiet på en god måte og senere får en jobb du trives i.– Karriereveileder Cecilie Slettvoll
Rett på master – eller jobbe først?
Om det er smartest å gå rett fra bachelor til master eller å prøve seg i arbeidslivet før videre studier, vil variere fra person til person, mener karriereveilederen.
Noen studenter synes det er godt å fullføre høyere utdanning i ett løp, uten pause. Da er de godt inne i studentbobla, bevarer deler av sitt studentmiljø og fortsetter å leve som studenter med tanke på økonomi, bosituasjon og sosialt liv.
– De er ofte motiverte og har ambisjon om ett løp. Det er flere som gir uttrykk for at om de velger å begynne å jobbe før de tar master, vil det være tyngre å komme tilbake på skolebenken.
Ingen fasit på tidspunkt for master
Andre ønsker derimot å jobbe litt etter endt bachelor, for å modnes og få jobberfaring før de velger sitt spesialfelt.
– De kan være litt usikre på hva de ønsker å lære mer om, og da vil jobberfaring og utforsking være en viktig arena for læring og hjelpe dem med valg av en mastervei senere.
Cecilie poengterer at dette er individuelt, og at det ikke finnes en fasit.
– Det viktigste er at studenten har gjort en grundig jobb i sin kartlegging av ønsker, motivasjon, interesser, egenskaper og jobbmarked.