Noe på hjertet - eller noe du lurer på? Snakk med oss, da vel!

Student sitter i en sofa og snakker med en annen

Usikker på hvordan livet blir når du skal begynne å studere?

Om du vil klare eksamenslesingen? Om du får nye venner og vil trives? Ha noe å gjøre på fritiden? Helt normale tanker, dette. Dessuten kommer du til et universitet og systemer som har holdt på en stund og kjenner til de vanligste studentutfordringene.

For her finnes det folk å snakke med som kan hjelpe deg videre – enten du trenger hjelp fordi du har det vanskelig, ønsker å engasjere deg i studentrettigheter, bli med i et studentidrettslag eller bare utforske alt du kan benytte deg av som student. 
Som sagt, tilbudene er der for at du skal bruke dem, ikke for at vi trenger flere sider på weben!

Behov for å snakke litt om livet? Studentpresten lytter

Ensomhet, mangelen på motivasjon, eksamenspress, kjærlighetssorg, utfordringer i vennskap eller familien. Temaene studentene vil snakke med studentpresten om er mange og varierte. Og det er du som student som bestemmer hva du vil snakke om.

Samtalene med studentpresten er et åpent tilbud (student.oslomet.no) som ikke krever at du tror på Gud og som heller ikke ekskluderer deg som tilhører en annen religion enn kristendommen. De fleste som kommer til studentpresten, tror ikke på noe, så samtalene handler ofte lite om Gud og mye om livet.

Til studentpresten kommer både 19-åringer som er nye i byen og usikre på hvem de egentlig er, og 27-åringene som har panikk fordi de er ferdige med utdanningen. Samtalene er ikke en behandling. Det blir verken ført journal eller notert fra samtalene.

Du prater med studentpresten, og dere utforsker det du har på hjertet. Studentpresten lytter, og så rydder dere litt opp og forsøker å finne ut av ting. Å snakke med studentpresten ved OsloMet er gratis.

SiO har også mange flinke rådgivere og behandlere du kan snakke med (sio.no).

Vil du forbedre studenthverdagen for flere? Studentparlamentet trenger deg!

Studentparlamentet jobber med studentrettigheter og for at studiehverdagen skal bli så trygg og god som mulig for alle studenter.

Dersom du som student ser eller opplever forhold ved OsloMet du ønsker å ta tak i, vil Studentparlamentet gjerne høre fra deg (studentparlamentet.no).

Det kan du gjøre som tillitsvalgt i klassen din, eller ved å ta direkte kontakt.  

Studentparlamentet er studentenes høyeste organ og jobber opp mot ledelsen og rektor, mot andre utdanningsinstitusjoner og mot politikere og Norsk Studentorganisasjon. De som engasjerer seg her, kan derfor påvirke prosesser og forhold som angår studenter over hele landet. 

Studentparlamentet består av 27 studentrepresentanter fra de fire fakultetene ved OsloMet. I tillegg jobber fire studenter fulltid i Arbeidsutvalget. De er valgt inn for ett år.

Tillitsvalgtordningen er viktig, fordi den sikrer at alle blir hørt og ivaretatt. Dessuten har helt nye studenter unikt perspektiv på det å være student og ofte har de nye, viktige innspill å komme med.

Ønsker du å engasjere deg i Studentparlamentet? Her møter du nye, positive folk som løfter hverandre opp, får utfordringer og ikke minst muligheten til å være med og ha innflytelse, både på eget studieprogram og på nasjonalt nivå. Som tillitsvalgt i klassen kan du også bidra til å løfte det miljøet du selv er en del av. 

Vil du dra i gang noe nytt? Studentlivskoordinatoren hjelper deg

Et studiested trenger et studentmiljø med aktiviteter, arrangementer og liv. Dermed trenger man også studenter med driv og pågangsmot til å ta i et tak. Av og til trenger også studentene noen som dirigerer dem i riktig retning og forteller hva som er mulig og ikke mulig. Det er her studentlivskoordinatorene kommer inn. 

På OsloMet er denne personen Beate Thandiwe Dessingthon. E-posten til Beate er beate.dessingthon@oslomet.no.

Ta kontakt med Beate hvis du har en god idé, en liten plan eller bare et ønske om å engasjere deg i noe du ikke helt vet hva er ennå.

Studentlivskoordinatorene samarbeider tett med Studentsamskipnaden SiO, avdeling for Samfunnskontakt og kommunikasjon, avdeling for Eiendom og Studentparlamentet, i tillegg til Den gode studentopplevelsen (uni.oslomet.no) (DGS). Hvorfor du trenger å vite dette? Fordi alt henger sammen med alt. 

Har du lyst til å dra i gang noe, for eksempel en ny forening? Da må du registrere deg hos SiO, få hjelp til å få tilgang til lokaler, kanskje søke om penger – både fra OsloMet og andre instanser. Dette, eller å finne en allerede etablert forening eller aktivitet, kan studentlivskoordinatorene hjelpe deg med.

Studentlivskoordinatorene er også involvert i de fleste arrangementer og temadager for studenter. 

Ønsker du å engasjere deg i noe mer enn studiet ditt? Studenlivskoordinatorene kan hjelpe deg med å legge til rette for ulike former for studentfrivillighet samt bidra til opplæring av tillitsvalgte. De sitter på Studenthuset. Det dere ikke vet svaret på, kan dere finne ut sammen.

Bli kjent med SiO og alle tilbudene du kan bruke

Studentsamskipnaden SiO, som ofte bare kalles SiO, er en organisasjon som kort fortalt tilbyr studenter i Oslo en rekke tilbud: Fra bolig, spisesteder og trening, til helsetjenester og karriereveiledning. Har du betalt semesteravgift ved et av de 27 studiestedene samskipnaden jobber for (sio.no), kan du bruke tjenestene og tilbudene. 

Pengene du betaler, skal gå tilbake til deg i form av ulike tilbud som skal bidra til en enklere hverdag og gjerne koste mindre enn tilsvarende tjenester fra andre.

SiO har ulike typer studentboliger du kan søke på enten du er singel, i par eller familie og trenger møblert eller umøblert (sio.no).

Boligene ligger rundt omkring på forskjellige steder i byen og det finnes ulike typer; for single, par og familier, møblert og umøblert. 

Dette kan være et fint sted å starte for deg som kommer ny til byen. Det er billigere enn å bo privat og gjør det kanskje også lettere å bli kjent med andre studenter. 

Du kan også  melde deg inn i SiO Athletica, slik at du kan trene ved et av de seks treningssentrene (sio.no), til en god pris. 

SiO Athletica tilbyr mange former for gruppetrening inkludert i medlemskapet, og har dessuten svømmehall, squashbane, tennisbaner, kunstgressbane og skiutleie. Det er med andre ord mye gøy og variert du kan være med på.

SiO Helse har både egne fastleger, psykologer, rådgivere og helsesykepleier (sio.no). De er eksperter på vanlige studentproblemer, som eksamensangst, søvnproblemer og stress. Du kan få en samtale med dem – enten på et av de tre helsesentrene eller via en digital time.

SiO Helse har også en tjeneste der du anonymt kan stille spørsmål på nett, som heter Studenter spør (studenterspor.no)

Det er lav terskel for å få snakke med noen, så ikke sitt alene med problemene dine.

SiO arrangerer også masse forskjellige gratis aktiviteter og arrangementer, så følg med på SiOs Facebookside (facebook.com) og SiOs Instagramside (instagram.com) for alt det du kan bli med på.

Studieliv

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Du lurer du kanskje på hvordan området rundt universitetet er? Josefine viser deg sine favoritter på campus Pilestredet.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!