– Fordelen med å være tegnspråktolk er at det finnes så mange muligheter, forteller Didrik Urberg Johannesen. Drømmen er å jobbe i NRK, men det er mange organisasjoner, arbeidsplasser og ikke minst skoler, som har behov for tegnspråktolk.
– Det å jobbe med undervisning frister også, fortsetter han.
Maria Faeva brenner for at barn og unge med hørselshemming skal få være med på sport og andre aktiviteter. Hun har derfor lyst til å jobbe som tolk for barn når hun er ferdig å studere.
Begge har forventinger om at de skal bli bedre og tryggere i tegnspråk gjennom de tre årene som venter dem ved OsloMet.
Hverdagen som student
– Undervisningen fungerer veldig bra, sier Marie. Vi jobber ofte i små grupper og diskuterer. Da får vi vite om andre sine synspunkter og ting vi selv ikke hadde tenkt på.
– De flinke foreleserne våre skaper trygghet og fordi klassene er så små føles det nesten som om vi er en stor kollokviegruppe – det er et fellesskap jeg ikke hadde byttet mot noe, følger Didrik opp.
Han er positivt overrasket over fagene, og forventer at de tre årene blir krevende og hektiske, men lærerike.
– Lærerikt gøy, sier Maria.
Både Didrik og Maria kombinerer jobb med tolkestudiet, med mest jobb i helgene eller på ettermiddagene for at det ikke skal blir for stressende å studere på fulltid.
Vi er som en stor kollokviegruppe – det er et fellesskap jeg ikke hadde byttet mot noe– Bachelorstudent, Didrik Urberg Johannesen
Didrik jobber som miljøarbeider i Signo, en stiftelse som gir tegnspråklig tilbud til døve, hørselshemmede og døvblinde.
– Jeg tar meg tid til å være sosial med de andre studentene, og vi kan jo også jobbe sammen om studiene, forteller Maria.
– Hun fortsetter, studentlivet ved OsloMet kan være veldig sosialt. Mitt tips til andre å bli med i en studentforening som en idrett. Da blir du kjent med flere folk samtidig som du holder på med noe du liker!
Felleslunsj skaper fellesskap
På tegnspråkutdanningene har de felles lunsj hver tirsdag klokken 11.30, der alle de ansatte og studentene kan møtes på tvers av kullene. Det synes både Maria og Didrik er supert, og er spente på hvilke bånd som kan utvikles mellom studenter fra forskjellige år.
– Det er veldig gøy å bli kjent med litt flere fra studiet og jeg føler man får veldig stort utbytte av det, både sosialt også faglig, sier Maria.