Ti tips til deg som er usikker på hvilken utdanning du skal ta

Tre studenter sitter rundt en PC. Gutten i midten peker på skjermen mens hans snakker.

Før du tar det endelige valget

Ti tips til hva du bør tenker over og undersøke før du bestemmer deg for et studium.

1. Hva interesserer deg?

Bruk tid på å finne ut av interessene dine, talentene dine, hvilke fag du liker best, og hva det er ved disse fagene som interesserer deg.

2. Hva motiverer deg?

Tenk også gjennom hvilke arbeidsoppgaver og situasjoner du motiveres av. Hva er det som gjør at disse arbeidsoppgavene og situasjonene motiverer deg?

3. Hva er viktig for deg?

Vil du ha en trygg jobb, eller ønsker du frihet og en utdanning som kanskje kan ta deg ut i verden?  Vil du være med å redde liv? Eller hjelpe mennesker til å få en bedre hverdag?

4. Hva synes andre du er god til?

Bruk familie og venner som sparringspartnere. Hva er det ved deg som gjør at du er god til akkurat disse tingene? Er det for eksempel fordi du er praktisk, teoretisk, verbal, flink til å skrive, analytisk, systematisk, teknisk, omsorgsfull eller kreativ?

Når du har funnet svar på dette også, er det på tide å kartlegge hvilke studier som kan oppfylle dine ønsker.

5. Hvilke studier finnes?

Skaff deg informasjon om studiene du vurderer. Bruk nettet, les studiepresentasjonene godt og bruk nettverket ditt – kanskje du kjenner noen som studerer noe du er interessert i? Besøk også OsloMet på Åpen dag. Sjekk opptakskravene.

Husk: Tar du et kunnskapsbasert valg, øker sjansen for å velge en utdanning du vil trives med.

Finn ditt studium her!

6. Lokker utlandet?

Et utenlandsopphold underveis i studiene gir deg verdifull kompetanse og erfaring. Sjekk ut om studiene du vurderer gir deg mulighet for utveksling.

Les mer om utveksling ved OsloMet (student.oslomet.no)

7. Hva er jobbmulighetene?

Det finnes mange veier til en jobb. Noen yrker krever en profesjonsutdanning som sykepleier eller barnehagelærer, mens andre jobber kan du få med flere ulike studier. Undersøk hvordan utdanningen kan brukes i arbeidslivet. Hvis du lurer på hva tidligere studenter ved OsloMet jobber med kan du sjekke LinkedIn-profilen vår.

8. Hvor vil du studere?

Det er mange høgskoler og universiteter i Norge som tilbyr tilnærmet like utdanninger. Sjekk hvordan livet rundt studiene er ved de institusjonene du vurderer. Hvordan er fadderordningen? Kantinematen? Er det studentforeninger du kunne tenke deg å være med i?

9. Du vet best selv!

Mange har meninger om studievalget ditt. Det er vel og bra å lytte til innspill og råd fra venner og familie, men det er du selv som må leve med valget ditt. Still deg selv spørsmålet, er dette noe jeg har lyst til?

10. Husk søknadsfristen!

Rekker du ikke å søke innen fristen 15. april, må du vente til neste år.

Når du søker gjennom Samordna opptak, kan du søke inntil ti studier i prioritert rekkefølge. Du kan omprioritere ønskene dine frem til 1. juli, og du har med andre ord litt lenger tid på å ta det endelige valget.

Lykke til!

Har du ikke bestemt deg?

Studieliv

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

To OsloMet-studenter går ut av campus på Kjeller.
Student på Kjeller? Bli kjent med nærområdet ditt

Når du er ferdig for dagen på campus, er det kort vei inn til Lillestrøm. Her har du tilgang til det meste du trenger innen kultur, kafeer, utendørsaktiviteter og shopping. Les våre tips.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.