Utveksling trenger ikke å være dyrt

Sykepleiestudentene Sara og Thea Marie står inne på campus og smiler til kamera.

– Man blir litt ekstra stresset fordi man skal reise til det store utland. Men du må bare få av gårde stipendsøknadene. Da får du den økonomiske støtten som gjør alt bedre, sier sykepleiestudent Sara Finstad Næss.

Hun reiste på utveksling til Malta i det fjerde semesteret. Hun siktet seg inn på Malta fordi hun ikke måtte betale skolepenger der.  

Siden OsloMet har en Erasmus+-avtale med utvekslingsstedet, fikk hun Erasmus+-stipend. På daværende tidspunkt var det på mer enn kr 5000 i måneden. I tillegg fikk hun vanlig lån og stipend fra Lånekassen. Hun jobbet også mye før avreise.

– Jeg vil faktisk si at jeg hadde bedre råd på Malta enn i Norge, sier Sara. 

Sara ligger på et håndkle på en sandstrand og noterer i en bok.

Sara på en strand på Malta.

God hjelp til søknaden

Sara laget en liste over alt hun måtte gjøre. Deretter kontaktet hun de som jobber som administrative internasjonale koordinatorer på Fakultet for helsevitenskap ved OsloMet. Av dem fikk hun god hjelp til å fylle ut skjemaene.

– Når du har gjort søknadsjobben og fått lån og stipend, kan du sette deg på flyet, senke skuldrene og ha the time of your life, sier Sara.

På grunn av den romslige økonomien trengte hun aldri å takke nei til å være med på aktiviteter. Dermed klarte hun å nyte oppholdet mer.

– Den økonomiske friheten gjorde at jeg kunne slappe av, få nye opplevelser og fokusere på praksis og teori, sier Sara. 

To mennesker bader i havet med utsikt over til en by.

Bading på Manoel Island med utsikt til Maltas hovedstad Valletta.

Se utdanningen fra nytt perspektiv

Sykepleiestudent Thea Marie Alvestad reiste på utveksling til Brisbane i Australia i sitt sjette semester.

Australia er et av utvekslingsstedene hvor skolepengene er dyrest, og levekostnadene er høye. Thea Marie var skeptisk til å velge et så dyrt sted. Til slutt landet hun på at hun ville reise.

– Det var en så stor mulighet å se sykepleie fra et annet perspektiv, og i tillegg få støtte til det, sier Thea Marie. 

Thea Marie er på vei inn i Botanisk hage i Brisbane mens hun smilte tilbake til kamera.

Thea Marie i Botanisk hage i Brisbane. Foto: Emilie Berstad Pettersen

Prioriterer nye opplevelser

Hun fikk lån og stipend fra Lånekassen, som dekket skolepenger og reise. I tillegg måtte hun dekke kostnadene for visum, vaksiner og helsesjekk, som var dyrt. Dette måtte hun betale fra egen lomme.

For å klare dette, og samtidig ha penger til fritidsopplevelser og utforutsette utgifter, som for eksempel sykepleieuniform til praksisen, måtte hun spare på forhånd. Derfor jobbet hun en god del før hun reiste.

For å unngå å gå tom for penger raskt, satte hun opp et lite budsjett. I tillegg laget hun de fleste måltidene hjemme på studenthybelen.  

– Da har jeg nok penger til å unne meg nye opplevelser som jeg ikke kommer til å glemme, sier Thea Marie. 

Mange skyskrapere på rekke og rad på venstre side av vann med båter. Det er mørkt ute, og lysene fra skyskraperne speiler seg i vannet. Til høyre er det en hengebro som er lyssatt i grønt.

Brisbane på kveldstid. Foto: Thea Marie Alvestad

Flere stipend

Seniorrådgiver ved OsloMet, Elisabeth Sørbø Haug, gir råd og hjelper sykepleiestudentene med utvekslingssøknadene. Ifølge henne slipper studentene å betale skolepenger ved de fleste utvekslingsstedene som sykepleiestudiet tilbyr.

De stedene hvor det er skolepenger, dekkes en stor del av Lånekassen. Lånekassen gir også reiselån og -stipend for å komme seg til og fra utvekslingsstedet.

Det finnes i tillegg andre støtteordninger, som ekstra stipend, hvis du drar på utveksling til de fleste steder i Europa, i tillegg til noen land utenfor Europa – som for eksempel Sør-Afrika og India. 

OsloMet-ansatt Elisabeth Sørbø Haug sitter i kontorstolen sin og smiler til kamera. Hun sitter ved siden av en pult med tastatur, laptop, to skjermer og en kaffekopp.

Seniorrådgiver Elisabeth Sørbø Haug gir råd til sykepleiestudenter som ønsker å reise på utveksling. Foto: Mina K. Abrahamsen

En unik mulighet

Hun mener det er lurt å tenke på økonomi når man velger utvekslingssted, men at studentene også kan tenke på det som en investering.

– Hvor mange ganger får du mulighet til å bo i utlandet uten å bli forsinket i utdanningen din? sier Elisabeth.

Noen av utvekslingsstedene er mer populære enn andre, og derfor kan det være vanskelig å få plass akkurat der. Ifølge Elisabeth er det imidlertid alltid ledige plasser for sykepleiestudenter i fjerde semester, hvis de er fleksible på hvor de ønsker å reise.

Søknadshjelp

Hvis du er usikker på hvordan du søker eller har andre spørsmål, anbefaler Elisabeth deg å kikke på OsloMet sine nettsider om utveksling (student.oslomet.no). Der finner du svar på det meste du lurer på.

Hvis noe er uklart, eller du vil ha noen å snakke med, kan du også kontakte de administrative internasjonale koordinatorene ved fakultetet ditt.

De internasjonale koordinatorene har møter med alle som har søkt. De kan se over papirene dine og hjelpe deg med søknadsprosessen.

– Hvis studentene gjør noe feil, så ordner vi det, sier Elisabeth. 

Studenthistorier

OsloMet-studentene Sara og Dina lener hodene mot hverandre og smiler. Sara ser mot kamera og Dina ser mot høyre.
Reisebrev fra sykepleieutveksling på Malta

Sykepleiestudentene Dina Papas og Sara Finstad Næss fullførte utveksling på Malta våren 2024. Her er deres erfaringer fra oppholdet.