tre bachelorstudenter i automatisering og robotikk står rundt en skjerm og følger konsentrert med på hva som skjer.

Automatisering og robotikk – ingeniør

Bachelorprogram

Vil du lære å designe, konfigurere og teste systemer for automatisering og robotikk? Da får du kompetanse norsk industri etterspør.

Automatisering og robotikk er en spesialisering i bachelorstudiet i ingeniørfag, elektro.

Opptakskrav og poeng

Studiet er nytt i 2025. For å søke på dette programmet må du ha

Hvis du mangler generell studiekompetanse eller enkelte fag fra videregående skole, kan du søke på dette studiet om du har bestått ettårig forkurs for ingeniørutdanning.

Hvis du har generell studiekompetanse, men mangler matematikk R1, R2 eller fysikk 1, kan du søke på tre-terminsordningen.

Slik søker du

Du søker på Samordna opptak med studiekode 215 025.

  • 15. april: ordinær søknadsfrist
  • 1. mars: tidlig opptak

Mer om å søke på bachelor.

Hva lærer du?

Denne spesialiseringen legger vekt på å forstå metodene og teknologiene bak robotisering og automatisering innen energi, transport, industri og helse. Du skal lære å designe, konfigurere og teste slike systemer.

Etter å ha fullført fire programemner innen automatisering og robotikk, tre i programmering og en i maskinlæring, kan du velge blant de mange valgemnene som tilbys innen elektronikk, maskin og matematikk. Emnene vi tilbyr innen elektronikk, automatisering, robotikk, programmering og kunstig intelligens legger vekt på å løse reelle industrielle problemer.

Gjennom programemnene jobber du med inspirerende laboratorieoppgaver i grupper på to til fire studenter. 

Målet med spesialiseringen er at du skal

  • lære teoriene, teknologiene og metodikkene som brukes i industriell automatisering og robotikk
  • få praktisk erfaring og tekniske ferdigheter i å implementere robotikk og automatiseringssystemer for å løse virkelige problemer 

Studiets oppbygging

Automatisering og robotikk er en spesialisering på bachelorstudium i ingeniørfag – elektro. Du finner de aktuelle emnene for spesialeringen i oversikten nedenfor. 

Laster inn programplan, vennligst vent ...

Hvordan foregår undervisningen?

Første semester starter med sosialfaglige aktiviteter, der du blir kjent med andre studenter, undervisere og laboratoriefasilitetene våre. Bachelorstudiet med spesialisering i automatisering og robotikk går over tre år på fulltid. Undervisningen foregår på norsk. 

I løpet av de tre årene får du mye erfaring med å jobbe i gruppe og dokumentere arbeidet ditt med høy teknisk standard. Studiet legger vekt på aktive læringsformer der du lærer teori gjennom praktisk bruk av teknologi. 

Du skriver en bacheloroppgave i grupper på fire studenter. Gruppen velger selv et konkret og avgrenset prosjekt med en samarbeidspartner fra privat eller offentlig sektor.

Du vil få en variasjon av  

  • forelesninger
  • arbeidssamlinger
  • digitale læringskilder, som videopptak av forelesninger 
  • gruppearbeid
  • selvstendig arbeid 
  • laboratoriearbeid
  • prosjektarbeid

Hva koster det?

Hva kan du jobbe som?

Norsk industri har stor etterspørsel etter automatiseringsingeniører med tverrfaglig kompetanse innen automasjon, robotikk, AI og IKT.  

Spesialiseringen i automatisering og robotikk har en unik kombinasjon rettet mot å møte behovene i næringslivet og kan muliggjøre drømmekarrieren din.

Med denne spesialiseringen er du spesielt godt kvalifisert til jobber som automatiseringsingeniør og robotikkingeniør. 

Som ingeniør er du ikke bundet til en spesiell sektor eller bransje. Arbeidsmuligheter finnes innen industri, helse, utdanning, underholdning, offentlig transport og alt annet du ser rundt deg.

Dette studiet kvalifiserer til masterstudium ved OsloMet og andre læresteder. 

Utveksling

Videre studiemuligheter ved OsloMet

Forkurs

Hvis du mangler generell studiekompetanse eller enkelte fag fra videregående skole for å være kvalifisert til ingeniørutdanning, kan du ta et ettårig forkurs.

Tre-terminsordning

Hvis du har generell studiekompetanse, men mangler nødvendig matematikk og/eller fysikk kan du gjennomføre ingeniørutdanningen over tre år inkludert to sommerterminer.

Spørsmål om utdanningen?

Har du spørsmål om utdanningen, kontakt oss gjennom vårt kontaktskjema.

Faglig ansvarlig

Laster inn ...

Administrativ koordinator

Laster inn ...

Studenthistorier

Knalloransje robotarm inne på et studieverksted. Armen har mange ledninger som synes på utsiden.
Lærer å bruke industriroboter på elektronikkingeniørstudiet

Én ting er å regne ut hvordan armen på en robotarm vil bevege seg ut fra en formel. Men tenk å kunne teste ut teorien i praksis!

Bilde av Marlene i den medisinsk-tekniske laben på OsloMet. Hun sitter ved et bord med elektronikk-komponenter, og holder opp noe hun ha laget på laben.I bakgrunnen ser vi medisin-teknisk utstyr.
Løser hverdagsproblemer med elektronikk

Marlene bruker det hun har lært på elektronikkingeniørstudiet til å finne praktiske løsninger på aktuelle, dagligdagse problemer.

Ingeniørstudent viser fram dronen han har bygget.
Bygget sin egen drone mens han studerer til ingeniør

På robotlaben på OsloMet er studiet nesten blitt en hobby for Ivar B. Saksvik, som studerer til elektronikkingeniør.

Bilde av elektroingeniørstudent Sindre Lilleseth, som gir en foreløpig demonstrasjon av blodsukkermåling.
Vil måle blodsukker uten å stikke

Diabetespasienter bør kunne sjekke blodsukkernivået uten å stikke i fingeren. Studentene i medisinsk teknologi prøver å finne en løsning.