Slik kan vi få flere leieboliger

En inngangsdør åpner inn en ren, tom leilighet med utsikt mot en bygård.

Økte kostnader og høyere renter har redusert antallet leieboliger. Byggebransjen har lav lønnsomhet, noe som har ført til mindre bygging av nye boliger.

Kombinasjonen av økt etterspørsel og færre boliger har igjen ført til høy vekst i leieprisene.

– Økte renter og levekostnader har også gjort det vanskeligere for mange å kjøpe bolig, noe som øker presset på leiemarkedet, sier Mari O. Mamre, forsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR OsloMet.

Sammen med kollegaer, har Mamre analysert tilbudet av leieboliger på FINN mellom 2018 og 2024.

I en ny rapport viser forskerne fram unike tall for utviklingen i leiemarkedet i utvalgte kommuner og for Norge totalt.

– Prosjektet viser hvor viktig det er å forstå hvilken rolle det offentlige bør ha i tilgangen på boliger, både generelt og spesielt i leiemarkedet, sier Mamre.

I rapporten diskuterer forskerne flere tiltak som kan forbedre tilbudet av leieboliger, både på kort og lang sikt.

Korttidsleie et problem

Den største utfordringen på etterspørselssiden er høy innvandring til Norge. Det er hovedsakelig på grunn av mange flyktninger fra krigen i Ukraina.

Dermed er det flere som trenger leieboliger enn det markedet tilbyr. Problemet blir verre fordi flere leieboliger brukes til korttidsutleie i stedet for primærbolig.

– Derfor bør man vurdere tiltak som gjør det mindre lønnsomt å bruke sekundærboliger til andre formål enn som primærbolig, sier Mamre.

Sekundærboliger er boliger som eies i tillegg til ens primærbolig (hovedbolig). Disse boligene brukes ofte til utleie eller som ferieboliger.

– For eksempel kan man gjøre det mindre lønnsomt å leie ut boliger på plattformer som Airbnb. Våre funn tyder også på at andelen korttidsleie ved siden av Airbnb-utleie også har økt, sier Mamre.

Forskerne påpeker at en også bør vurdere tiltak for sokkelleiligheter. Dette kan være tiltak som for eksempel å tillate utleie av en større del av boligen eller flere boenheter i samme bolig.

Tiltak for flere leieboliger

Forskerne foreslår tre hovedtyper av tiltak for å få flere leieboliger:

  1. Stimulere til flere leieboliger gjennom Husbankens politikk: Dette kan gjøres ved å gi lån og tilskudd til kjøp eller investering i offentlig leieboliger.
  2. Påvirke lønnsomheten til investeringer i leieboliger: Senke kravet til avkastning for å gjøre det mer attraktivt å investere i leieboliger.
  3. Øke bygging av private leieboliger: Fremme tiltak som kan øke byggingen.

Øke offentlige leieboliger

Funnene i studien viser at profesjonelle utleiere er spesielt følsomme for endringer i pris og avkastning, mens dette ikke er tilfelle for utleie i private boliger.

– I markeder med få profesjonelle utleiere, som gjelder de fleste steder i Norge, vil støtteordninger for disse utleierne ha liten effekt på tilbudet av leieboliger, sier Kim Astrup.

Han er forsker på NIBR OsloMet og har gjennomført studien sammen med Mamre.

I slike markeder er det viktig å øke tilbudet av offentlige leieboliger og bruke startlånsordningen mer aktivt.

– Husbankens målrettede tiltak er spesielt viktige fordi de kan rettes mot områder med størst utfordringer og personer som trenger mest hjelp, sier Astrup.

Hvor mange flere leieboliger som blir tilgjengelige, avhenger av hvordan leiemarkedet reagerer på støtte til utsatte grupper for å kjøpe bolig.

De ulike tiltakene kan sammen danne en helhetlig strategi for å løse utfordringene i leiemarkedet.

Om Husbanken

  • Husbankens samfunnsoppdrag er å forebygge at folk blir vanskeligstilte på boligmarkedet, bidra til at flere kan skaffe og beholde en egnet bolig, og støtte kommunene i deres boligpolitiske arbeid.
  • Husbanken forvalter økonomiske virkemidler som bostøtte, tilskudd og lån.
  • I tillegg støtter de opp om frivillig sektor, byggsektoren og andre ved å utvikle kunnskap og kompetanse.

Kontakt

Laster inn ...

Relaterte saker

fire boligkvartal i en by med fargerike murhus sett på skrå ovenfra
Ni måter vi kan få fart på boligbyggingen

Bak nye boliger ligger i snitt tre år med saksbehandling. OsloMet-forskere har ni forslag til hvordan tiden kan kortes ned så boligbyggingen kan ta seg opp.

Oversiktsbilde av Bergeløkka på en solskinnsdag bak E18 med sentrum av Larvik og Hammerdalen til høyre like ved.
Unikt samarbeid kan gi bedre byutvikling

Om eiendomsutviklere og kommuner samarbeider på nye måter, kan byutvikling blir mer strategisk. Et tett og tillitsfullt samarbeid mellom utbygger og kommune kan derfor være vinn-vinn for nye byområder i småbykommuner.

En mann med skjegg og svart lue sitter på en parkbenk med en rød sovepose rundt seg og får en kaffekopp av en dame i blå kåpe med svart veske over armen.
Hvorfor har det blitt færre og færre bostedsløse i Norge?

Antall bostedsløse har gått nedover siden 2012. Hvorfor er det slik? Og vil vi se en økning i år?

Publisert: 08.04.2025
Sist oppdatert: 08.04.2025
Tekst: Kristin Horn Talgø
Foto: Canva