Fagområder
Vitenskapsdisipliner
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
-
Digitalisering av studentaktivitet ved gruppearbeid (Digigrupper)
I dette prosjektet skal me forska på kva som bidreg til vellykka digitalt gruppearbeid i høgare utdanning.
-
Effekt av fiberrike kornvarer på metabolsk regulering i personar med tarmsymptom eller cøliaki
Prosjektet skal undersøkja effekt av fiber frå kornvarer på tarmsymptom, tarmflora og metabolsk regulering i personar med cøliaki eller tarmsymptom.
-
Hvordan påvirkes blodsukkeret individuelt?
Bli med i et forskningsprosjekt der vi undersøker hvordan blodsukkeret endres ulikt hos ulike individer.
-
Kosthald, tarmflora og metabolsk regulering
Me skal undersøkja effekt av feittkvalitet og fiber på metabolsk regulering og kartleggja relasjonen mellom kosthald, tarmflora og metabolsk regulering.
-
Prøvetakingsmetode for analyser av human mikrobiota
Vi søker friske og normalvektige personer i alderen 18-65 år som er villige til å avgi prøver av hud, spytt og avføring.
-
Sunn mat på idrettsarenaen
Målet med prosjektet er å kartleggja utvalet av mat og drikke på idrettsarenaen og å identifisera moglege tiltak for å tilby eit sunnare utval.
-
Traumatisk ryggmergsskade, tarmflora og metabolsk helse
Me skal undersøkja samanhengen mellom tarmflora og metabolsk regulering hos personar med traumatisk ryggmergsskade ved å nytta bioteknologiske storskala analysar.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Garnweidner-Holme, Lisa
; Wattenberg, Pauline Alise Leganger; Mathisen, Therese Fostervold;
Myhrstad, Mari
(2024).
Adolescents’ experiences with the food selection at the sports arena in the area of Oslo, Norway: A focus group study.
Public Health Nutrition (PHN).
Vol. 27.
https://doi.org/10.1017/S1368980024000181
Garnweidner-Holme, Lisa
; Hellmann, Monica; Henriksen, Christine; Austad, Elisabeh;
Nakken Watters, Solveig Ivara
;
Gaundal, Line
; Lundin, Knut;
Myhrstad, Mari
;
Telle-Hansen, Vibeke
(2023).
Experiences with Gluten-Free Bread: A Qualitative Study Amongst People with Coeliac Disease Participating in a Randomised Controlled Trial.
Foods.
Vol. 12:4338.
https://doi.org/10.3390/foods12234338
Myhrstad, Mari
; Wolk, Alicja
(2023).
Antioxidants and phytochemicals – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023.
Food & Nutrition Research (FNR).
Vol. 67.
https://doi.org/10.29219/fnr.v67.10324
Telle-Hansen, Vibeke
;
Gaundal, Line
; Bastani, Nasser Ezzatkhah; Rud, Ida; Byfuglien, Marte G.;
Gjøvaag, Terje
; Retterstøl, Kjetil; Holven, Kirsten Bjørklund;
Ulven, Stine Marie
;
Myhrstad, Mari
(2022).
Replacing saturated fatty acids with polyunsaturated fatty acids increases the abundance of Lachnospiraceae and is associated with reduced total cholesterol levels-a randomized controlled trial in healthy individuals.
Lipids in Health and Disease.
Vol. 21.
https://doi.org/10.1186/s12944-022-01702-1
Telle-Hansen, Vibeke
;
Gaundal, Line
; Høgvard, Benedicte;
Ulven, Stine Marie
; Holven, Kirsten Bjørklund; Byfuglien, Marte Gjeitung; Måge, Ingrid; Knutsen, Svein Halvor; Ballance, Simon; Rieder, Anne; Rud, Ida;
Myhrstad, Mari
(2022).
A three-day intervention with granola containing cereal beta-glucan improves glycemic response and changes the gut microbiota in healthy individuals: A crossover study.
Frontiers in Nutrition.
Vol. 9.
https://doi.org/10.3389/fnut.2022.796362
Garnweidner-Holme, Lisa
; Hallquist, Marit;
Nakken Watters, Solveig Ivara
; Gjøvik, Mia; Pihl Fredriksen, Marius; Jonassen, Stephanie; Ravnanger, Ina; Henriksen, Christine;
Myhrstad, Mari
;
Telle-Hansen, Vibeke
(2022).
Attitudes towards and experiences with sourdough and baker’s yeast bread amongst participants in a randomised controlled trial: a qualitative study.
Food & Nutrition Research (FNR).
Vol. 66.
https://doi.org/10.29219/fnr.v66.8839
Gaundal, Line
;
Myhrstad, Mari
; Rud, Ida;
Gjøvaag, Terje
; Byfuglien, Marte G.; Retterstøl, Kjetil; Holven, Kirsten Bjørklund;
Ulven, Stine Marie
;
Telle-Hansen, Vibeke
(2022).
Gut microbiota is associated with dietary intake and metabolic markers in healthy individuals.
14 s.
Food & Nutrition Research (FNR).
Vol. 66.
https://doi.org/10.29219/fnr.v66.8580
Larsen, Sunniva Veen; Holven, Kirsten B.;
Christensen, Jacob J.
; Flatberg, Arnar;
Rundblad, Amanda
; Leder, Lena; Blomhoff, Rune;
Telle-Hansen, Vibeke
; Kolehmainen, Marjukka; Carlberg, Carsten;
Myhrstad, Mari C.
; Thoresen, Magne;
Ulven, Stine M.
(2021).
Replacing Saturated Fat with Polyunsaturated Fat Modulates Peripheral Blood Mononuclear Cell Gene Expression and Pathways Related to Cardiovascular Disease Risk Using a Whole Transcriptome Approach.
11 s.
Molecular Nutrition & Food Research.
Vol. 65.
https://doi.org/10.1002/mnfr.202100633
Svendsen, Karianne
;
Torheim, Liv E.
; Fjellberg, Vibeke; Sorprud, Anita; Narverud, Ingunn; Retterstøl, Kjetil; Bogsrud, Martin P.; Holven, Kirsten B.;
Myhrstad, Mari C W
;
Telle-Hansen, Vibeke H.
(2021).
Gender differences in nutrition literacy levels among university students and employees: a descriptive study.
7 s.
Journal of Nutritional Science (JNS).
Vol. 10.
https://doi.org/10.1017/jns.2021.47
Myhrstad, Mari
; Slydahl, Marlene Mari; Hellmann, Monica;
Garnweidner-Holme, Lisa
; Lundin, Knut Erik Aslaksen; Henriksen, Christine;
Telle-Hansen, Vibeke
(2021).
Nutritional quality and costs of gluten-free products: a case-control study of food products on the Norwegian marked.
10 s.
Journal of Food and Nutrition Research.
Vol. 65.
https://doi.org/10.29219/fnr.v65.6121