Kort om
Aina Landsverk Hagen er seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet, OsloMet – storbyuniversitetet og sosialantropolog med doktorgrad fra Universitetet i Oslo. Hennes PhD-avhandling tok for seg arkitekter i Snøhetta og deres måter å jobbe kreativt i konkurranseteam. Hagen har publisert bøker, artikler og rapporter om byutvikling, ungdom og medvirkning, etnografisk metode, kreativitet og ytringsfrihet, og organisasjonsendring og digital innovasjon i mediebransjen. Hun leder flere prosjekter om og med ungdom, og er opptatt av å utvikle og eksperimentere med samfunnsvitenskapelige metoder, samt jobbe med innovasjon og organisasjonsutvikling som aksjonsforsker.
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
Aktive forskningsprosjekter
-
Desentralisert kompetanseutvikling i Hamar-regionen 2024-2025
OsloMet har inngått en avtale med Hamarregionen som gjelder Desentralisert kompetanseutvikling hvor Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) og Institutt for estetiske fag (EST) ved OsloMet skal samarbeide med fire kommuner i regionen: Hamar, Løten, Stange og Ringsaker.
-
Kartlegging av kommunale bygg og deres sosiokulturelle betydning i lokalsamfunnet: En mulighetsstudie for Alna bydelshus og omkringliggende bygg på Furuset
Vi skal utføre en sosiokulturell bygganalyse av Furuset som kunnskapsgrunnlag for framtidige forbedringer. Oppdragsgiver er Oslo kommune ved Bydel Alna.
-
Visuell kartlegging av oppvekstfeltet i Bydel Alna
Forskere ved AFI/NOVA, i samarbeid med Avdeling Oppvekst og lokalsamfunn Bydel Alna, vil i dette prosjektet utarbeide et «giga map» og en visuell rapport som kartlegger sammenhenger i bydelens arbeid i oppvekstfeltet.
Avsluttede forskningsprosjekter
-
Bistand til utvikling av arbeidsprosesser i Medietilsynet
Nytt prosjekt skal styrke samhandling og arbeidsformer i Medietilsynet.
-
Desken – dinosaur eller dynamisk endringsagent?
Dette prosjektet analyserer hvilken rolle desken har spilt i sentrale omstillingsperioder, og hvilken betydning den har hatt for norske avisredaksjoners evne til å iverksette og gjennomføre nødvendige innovasjoner og endringer.
-
Digital oppfølging av unge i NAV (DIGUNG)
Prosjektet skal kartlegge hvordan NAV ivaretar unges oppfølgingsbehov ved overgang til økt bruk av digitale kanaler og digitale tjenester.
-
Et sted å være ung
Metoder og rammeverk for innovativ medvirkning ved utvikling og etablering av ungdomssteder (UngHUS)
-
Kvantesprang eller museskritt? Pandemi som unikt mulighetsrom for digital transformasjon i norske kunst- og kulturinstitusjoner
Hvorfor har noen kunst- og kulturinstitusjoner fått opp nyskapende formater og eksperimenterende digitale praksiser på knappe tre uker, mens andre har permittert sine ansatte og satt formidlingsknappen på pause?
-
Lokal rettshjelp for barnefamilier
Prosjektet vil bidra til å heve folks levekår, fysiske og psykiske helse gjennom å bistå med lokal rettshjelp og rettighetsinformasjon.
-
Moss Avis
Prosjektets hovedmål er å utvikle en integrert digital redaksjon -"én redaksjon, ett produkt".
-
Nordic Research Network for Architectural Anthropology
Målet med dette nettverket er å skape et inspirerende arkitektonisk, antropologisk forskningsmiljø som strekker seg på tvers av grenser, og knytter vitenskapelig forskning til designpraksis.
-
OMEN Organizing for Media Innovation
Hvordan kan gamle mediehus skape noe nytt innen trange rammer?
-
På like vilkår - et levekårsprosjekt i Bydel Søndre Nordstrand
I dette samarbeidsprosjektet med Redd Barn og Tøyen Unlimited ønsker vi å utvikle medvirkningsmetodikk rettet mot utsatt ungdom som medforskere og idéutviklere.
-
Samskaping og folkeforskning med ungdom (YouCount)
Målet med prosjektet er å utvikle ny kunnskap om positive drivere for sosial inklusjon og lokal innovasjon og politikk, gjennom samskapende forskning med unge – såkalt «Youth citizen social science».
-
Stedsanalyse Tøyen
Oslo kommune v/Bydel Gamle Oslo ønsket en bred stedsanalyse av Tøyen som kunnskapsgrunnlag for Områdeløft Tøyen.
-
TalentForsk II
TalentForsk II er en videreføring av følgeprosjektet TalentForsk, som har kartlagt metoder og verktøy for talentutvikling i programmet FilmLab gjennom dets første to kull. TalentForsk II skal spesifikt følge FilmLabs tredje og (foreløpig) siste kull.
-
U+MxV (Ung medvirkning)
Prosjektet U+MxV (Ung medvirkning) skal kartlegge hvordan medvirkning fra ungdom foregår i norske kommuner, samt bidra til styrke medvirkningsprosesser i arbeidet med å fremme gode oppvekstvilkår.
-
UDE - Ungdomsmedvirkning
For å sikre at barn og unge i Oslo kommune får medvirket og sagt sin mening, skal AFI bistå i Utdanningsetatens arbeid med å få medvirkning inn i Oslo-skolen.
-
Ungdomsmedvirkning for Hauketo, Lambertseter og Oppsal
Hva tenker egentlig ungdommene om sine hjemsteder? Målet med prosjektet er å kartlegge og innhente kunnskap om kvaliteter, mangler og behov i nærområdet fra ungdommens ståsted.
-
YouCountNor+: Samskaping og folkeforskning med ungdom i Norge
I dette prosjektet vil vi bruke samfunnsvitenskapelig folkeforskning og effektiv formidling til å styrke koblingen mellom forskning, lokalsamfunn og ungdommer.