Universitetet i Michigan ga Sunniva mye ekstra

Bilde av Sunniva Melkild.

Tenk deg den vesle byen Houghton nær grensen til Canada, der det snør aller mest i USA om vinteren, og hvor studenter utgjør mesteparten av innbyggerne. De går på det velrennomerte Michigan Tech, Michigan Technological University.

Her var elektronikkingeniør-student Sunniva Melkild på utveksling høsten 2018.

Michigan Tech hadde for det meste tekniske fag, men også business- og kunstfag. Sunniva kunne velge ganske fritt mellom fagene, og det var mange flere fag å velge mellom enn det hun var vant med fra Norge.

– Jeg prøvde å velge fag innen elektronikk som jeg likevel skulle ta hjemme, jeg hadde også et programmeringsfag og en del labarbeid, som ble godkjent på OsloMet. Jeg hadde møte med en veileder før jeg reiste, forteller Sunniva.

Campus på Michigan Tech i høstfarger.

Glimt fra campus på Michigan Tech. Foto: Privat.

Nye måter å studere på – og bedre i engelsk

Like viktig som det faglige, var det at hun fikk verdifull trening i engelsk og erfaring fra internasjonale miljøer, og hun fikk prøve nye måter å studere på.

– Jeg ble mye mer sikker i engelsk, som jeg ikke var vant med fra Norge. Jeg ble satt i en ny situasjon og måtte tilpasse meg raskt. 

– Jeg møtte folk fra hele verden og kom med i en internasjonal gruppe sammen med folk fra forskjellige europeiske land. 

Utdannings- og skolesystemet er annerledes enn i Norge, og Sunniva måtte tilpasse hvordan hun leste og studerte.

– Noen av fagene var veldig krevende med mye lekser, ukentlige lab-innleveringer og til og med kviss, som du måtte ta for å kunne ta laben. Men jeg lærte jo veldig mye.

Du skiller deg ut når du er tilpasningsdyktig

Sunniva understreker at du drar til en annen verdensdel og må tilpasse deg. Når du begynner i en ny jobb, må du også tilpasse deg hele tiden. 

– På CV-en ser det veldig bra ut å ha vært på utveksling. Du skiller deg ut i mengden, og du viser en arbeidsgiver at du er tilpasningsdyktig og kan sette deg inn i en ny situasjon raskt. 

Sunniva Melkild foran høye bygninger i en amerikansk by.

Noen utflukter ble det også på Sunniva mens hun var i USA. Foto: Privat

Hyggelig studieår

Sunniva trivdes godt det halvåret hun var på Michigan Tech.

– Amerikanere er veldig hyggelige og utadvendte. Ellers hadde jeg med en fra klassen min på OsloMet, og vi hadde kontakt. Det var også flere nordmenn der, da det var en skiskole der som gjerne ville ha nordmenn.

Hun var også godt fornøyd med universitetet, som er godt kjent i Michigan. 

Gode karrieremuligheter

– Hvis du går der, får du deg jobb. Nesten alle hadde internship om sommeren, blant annet i store og kjente selskaper som Ford. Disse selskapene prøvde også å hente studenter til intervju. 

– Jeg var på en jobbmesse og snakket med bedrifter, og da fikk jeg intervju med en bedrift. Noen vil nok helst ansette amerikanere, men andre er åpne for utlendinger også.

– Jeg reiste på utveksling fordi jeg ville oppleve noe nytt, og det er veldig spennende å reise til et nytt land for å studere og møte nye mennesker, og å se verden fra et nytt ståsted. 

Gratis studieplass gjennom utveksling

– Hvorfor reiste du akkurat dit?

– Fordi skolepengene ble dekt av OsloMet gjennom utveksling, så konkurrer du om å få gratis studieplass. Det var det som avgjorde at jeg valgte dette universitetet. Det virket som en veldig bra skole og et veldig bra miljø. 

En medarbeider på OsloMet hadde besøkt universitetet i Michigan og anbefalte det til Sunniva. Nå vil hun gjerne råde andre til å reise på utveksling.

En opplevelse for livet

– I tillegg til å skille deg ut når du skal søke jobb, får du en opplevelse for livet og du møter folk fra hele verden. Jeg ser ikke noen grunn til at du skulle tape på det. 

Hun anbefaler også gjerne universitetet hun var på, men med et lite forbehold.

– Om du er glad i storby, tror jeg ikke dette er stedet for deg, for det er et veldig lite sted. Men studentmiljøet er bra, det er mange foreninger og veldig mye du kan gjøre. Alt i byen handler om universitetet. 

Amerikansk fotballkamp på Michigan Tech sett fra tribunen.

Michigan Tech kunne by på mange aktiviteter. Foto: privat.

Robotprosjekt vakte interessen for elektronikk

– Hvordan fattet du først interesse for et elektronikkingeniørstudium, og hvorfor valgte du OsloMet?

– På videregående hadde jeg et fag som het teknologi og forskningslære. Da hadde vi litt om mikrokontrollere og lagde et robotprosjekt, og det syntes jeg var kjempemorsomt. 

– Min spesialisering er automatisering. Det er veldig interessant og fremtidsrettet, samtidig som det gir sikre jobbmuligheter. Alt dette var viktig for meg da jeg valgte studiet. Å jobbe med teknologi og realfag var veldig gøy. 

Sunniva tok elektronikkingeniørstudiet på OsloMet via tre-terminordningen til ingeniørutdanning. 

– Jeg nådde ikke det høyeste mattekravet, og da måtte jeg enten vente ett år for å ta om igjen fag, eller bare begynne rett på, og da valgte jeg å ta tre-terminsordningen. Og så syntes jeg Oslo var en fin by å bo i. 

Sunniva flyttet fra Tromsø til Oslo for å studere.

Automatisering handler om å være kreativ

– Hva er mest interessant på elektronikkingeniørstudiet?

– Kombinasjonen av teori og praksis og at du tenker kreativt. Selv om det er matematikk og realfag, er det kreativt, og du skal se etter nye løsninger. 

– Automatisering handler om å være kreativ, se nye løsninger, og hvordan du kan effektivisere og forbedre samfunnet. Det er hele tiden noe nytt som skjer. Det synes jeg er veldig spennende. 

Forenkle hverdagen med smarte løsninger

Sunniva opplever studiet som svært nyttig.

– Ingeniører er det behov for, og du får jobbe med å forenkle hverdagen til folk, og skape nye, smarte løsninger. 

– Hvordan har du opplevd studentmiljøet på OsloMet?

– Det synes jeg har vært bra, men jeg synes kanskje at det var enda bedre studentmiljø på Michigan Tech, der studentene lever tett i samme småby. 

– Gjennom skolepengene fikk du gratis tilgang til svømmehall, treningssenter og tennis, du kunne få skikort for ti dollar og gå så mye på ski som du ville. Alt var kjempebra lagt opp for at du skulle kunne ha så mye gøy som du ville. 

Jenter bør bli elektronikkingeniører

– Hvis du skulle gi råd til noen som skal begynne å studere, vil du anbefale elektronikkingeniørstudier?

– Ja, det vil jeg. Spesielt jenter, for det er få jenter på studiet nå. Arbeidsgiverne er veldig interessert i å ansette jenter. Er du jente og søker elektronikkingeniørjobb, skiller du deg ut med en gang. 

Kjempegøy studium

– Det er et kjempegøy studium, og du får gjøre spennende oppgaver. 

– Første året skulle vi lage et automatisert system, så vi laget en automatisk plantevanner, og det var jo kjempegøy. 

– Vi jobber ikke bare med teori og sitter og leser, vi gjør også praktiske ting og har mye lab. Jeg synes det er veldig gøy. Og jeg vet at jeg kommer til å få en spennende jobb når jeg blir ferdig med studiene. 

– Det finnes jo andre ingeniørstudier, så hvorfor akkurat elektronikk?

– Jeg synes at robotikk og automatisering er veldig interessant. Jeg gjorde også noe av dette på videregående, og da fikk jeg en forsmak, og syntes det var kjempegøy. 

Sunniva kom direkte fra videregående da hun begynte på tre-terminsordningen og elektronikkingeniørstudiet på OsloMet.

– Hva vil du gjøre når du er ferdig?

– Mest sannsynlig vil jeg ta master i elektronikkingeniør, på Danmarks tekniske universitet i København. Det er en veldig god skole, avslutter Sunniva Melkild

Først blir det sommerjobb i Equinor innenfor Subsea Systems i Trondheim.

Mer om elektronikkingeniørstudiet

Bilde av studentene bak oppgaven
Tverrfaglig og internasjonalt i Oslo

Samarbeid tverrfaglig og internasjonalt blir viktigere for ingeniører. Tina fikk innsikt i Europeisk prosjektsemester.

Ingeniørstudent viser fram dronen han har bygget.
Bygget sin egen drone mens han studerer til ingeniør

På robotlaben på OsloMet er studiet nesten blitt en hobby for Ivar B. Saksvik, som studerer til elektronikkingeniør.

Bilde av elektroingeniørstudent Sindre Lilleseth, som gir en foreløpig demonstrasjon av blodsukkermåling.
Vil måle blodsukker uten å stikke

Diabetespasienter bør kunne sjekke blodsukkernivået uten å stikke i fingeren. Studentene i medisinsk teknologi prøver å finne en løsning.

Studentliv

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Du lurer du kanskje på hvordan området rundt universitetet er? Josefine viser deg sine favoritter på campus Pilestredet.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!