Tidligere norske studier har vist at også gravide og ammende kvinner får i seg for lite jod. Nå viser det seg altså at dette også gjelder unge kvinner.
– Dette er urovekkende funn. Mange av disse unge kvinnene vil i løpet av få år ha lyst på barn. Hvis kvinnene blir gravide med så lave jodnivåer som en del har i denne undersøkelsen, kan det få konsekvenser for normal utvikling av hjernen til fosteret, sier OsloMet-forsker Sigrun Henjum.
Hun er prosjektleder i studien som har målt jodkonsentrasjon i urin og jodinntak hos unge kvinner mellom 18 og 30 år.
Kontakt
Kritisk lave nivåer
En av tre hadde altså kritisk lave jodnivåer. Blant dem var det både veganere, vegetarianere og unge kvinner som drakk lite melk og spiste lite meieriprodukter og hvit fisk.
Det er spesielt viktig å ha gode jodnivåer hvis man planlegger å bli gravid. Nyere forskning viser at lav jodstatus hos mor i svangerskapet kan påvirke barns utvikling.
– Noen studier har vist sammenheng mellom lav jodstatus hos mor i svangerskap og nedsatt kognitiv utvikling hos barn, sier Henjum.
Forskning som ble publisert av Folkehelseinstituttet i 2017 viste blant annet at mangel på jod kan henge sammen med dårlig språkutvikling, redusert finmotorikk og atferdsproblemer når barnet er tre år.
Vet for lite om jod
Forskerne har også undersøkt kvinnenes kunnskap om jod. Her viser forskningsfunnene at hele 40 prosent vet for lite om jod.
– Det trengs tiltak fra helsemyndighetenes side for å øke kunnskapen om jod blant unge kvinner, sier Henjum.
Hun legger til at Helsedirektoratet nå har oppdatert sine råd (helsedirektoratet.no) til de som prøver å blir gravide, gravide og ammende.
Jodmangel på fremmarsj?
Fra 1950-tallet har dyreforet i Norge blitt tilsatt jod. Nordmenn drikker mye melk, så man har trodd at vi får i oss nok jod gjennom kosten.
Men de siste 10 årene har lavt jod-inntak blitt rapportert i noen grupper av befolkningen i flere land i Norden og Europa.
– Inntak av melk og hvit fisk har gått ned de siste tiårene og dette kan forklare hvorfor et lavt jod-inntak har blitt mer vanlig, sier Henjum.
Hvit fisk den beste kilden
Jod finnes i få matvarer. Fisk som lever i saltvann er den eneste naturlige kilden til jod. Hvit fisk som torsk, hyse, steinbit og sei er ekstra rik på jod og er derfor den beste kilden for å få i seg tilstrekkelig av sporstoffet.
Du finner også jod i melk og meieriprodukter, på grunn av at kraftfôret er tilsatt jod, som igjen skilles ut i melken.
Referanser
- Nutrients 2018: Suboptimal Iodine Status and Low Iodine Knowledge in Young Norwegian Women. Sigrun Henjum, Anne Lise Brantsæter, Astrid Kurniasari, Lisbeth Dahl, Eli Kristin Aadland, Elin Lovise Folven Gjengedal, Susanne Birkeland and Inger Aakre.
- Nutrients, 2018: Suboptimal iodine status among pregnant women in the Oslo area, Norway. Sigrun Henjum, Inger Aakre, Anne Marie Lilleengen, Lisa Gardweiner-Holme, Sandra Borthne, Zada Paljaic, Ellen Blix, Elin Lovise Folven Gjengedal og Anne Lise Brantsæter.
- Nutrients 2017: Suboptimal Iodine Concentration in Breastmilk and Inadequate Iodine Intake among Lactating Women in Norway.
Om studien
Forskerne i studien har mål nivå av jod i urin og inntak av jod i mat og jodtilskudd hos 403 ikke-gravide unge kvinner i alderen 18-30 år. De unge kvinnene var bosatt på Øst- og Vestlandet. De har også undersøkt de unge kvinnenes kunnskap om jod.
Denne saken ble opprinnelig publisert på hioa.no 21. august 2018.