Som radiograf tar du bilder av kroppens innside ved hjelp av røntgen, ultralyd, CT og MR, som er et viktig bidrag til å stille en diagnose. Radiografer gir pasienter informasjon om undersøkelser og behandling de skal gjennom og gir omsorg ved behov.
Opptakskrav og poeng
For å søke på dette programmet må du
Det kan være konkurranse om plassene. Ved forrige opptak var poenggrensen
- 54 i ordinær kvote
- 45 i kvote for førstegangsvitnemål
Slik søker du
Du søker på Samordna opptak med studiekode 215 701.
- 15. april: ordinær søknadsfrist
- 1. mars: frist for enkelte søkere
Hva lærer du?
Studiet er delt inn i kategoriene naturvitenskap, samfunnsvitenskap og humaniora. Du vil også ha emner som retter seg mot radiografibildefremstilling og behandling.
Første studieår har fokus på basisfag og enklere radiografiundersøkelser. I andre studieår får du prøve deg på mer avanserte radiografiundersøkelser og behandlinger.
Det tredje studieåret har du mer valgfrihet i tillegg til at du får anledning til faglig fordypning. Du skal også skrive en bacheloroppgave på 15 studiepoeng.
Korrekt diagnostikk og behandling krever nøyaktig og presis fremstilling av vev, organer, blodårer og skjelett, og bildemateriale av høy kvalitet.
Studiene vil gi deg innsikt i bruk av avansert teknologi innen bildediagnostikk og behandling, samtidig med utøvelse av utfordrende pleie og omsorg i krevende situasjoner der det kreves raske avgjørelser og handling.
For å trives som radiograf er det en forutsetning at du liker både teknologi, realfag og helsefag. Studiene vil gjøre deg i stand til å bruke mange typer høyteknologisk utstyr for å bidra til å diagnostisere og behandle ulike typer lidelser.
I løpet av utdanningen lærer du å forholde deg til korte tidsfrister, mestre stress og være forberedt på å ta raske avgjørelser på egen hånd eller i samarbeid med andre.
Du lærer å planlegge undersøkelser og behandling slik at arbeidet flyter lett. Du lærer å bli en reflektert profesjonsutøver som setter mennesket i sentrum.
Radiografer møter mennesker i alle livsfaser med ulik helsetilstand, alt fra antatt friske som kommer til kontroller til de med akutt og livstruende skade og sykdom.
Dette stiller store krav både til radiografens medisinsk-tekniske og omsorgsmessige kompetanse, og innebærer at du må takle å håndtere alle slags pasienter i alle aldre.
Den teoretiske forståelsen om kroppens anatomi og fysiologi, spesielt kunnskap om alle knokler i skjelettet, er viktig for en radiograf.
Som radiograf jobber du både selvstendig og i tett samarbeid med annet helsepersonell, så det forventes at du kan fungere godt i et team med annet helsepersonell og vi har fokus på samarbeid i utdanningen.
Studiets oppbygging
Laster inn programplan, vennligst vent ...
Hvordan foregår undervisningen?
Undervisningen er en kombinasjon av
- forelesninger
- seminarer
- gruppearbeid
- digitale læreverk med online-oppgaver og e-læringsmoduler
- veiledet ferdighetstrening
- skriftlige oppgaver
Du må regne med egen arbeidsinnsats på 40 timer per uke.
Bachelor i radiografi er plassert under helsefag og er bygd opp med en kombinasjon av teoriundervisning og perioder med praksis innenfor radiografens arbeidsområde.
I alle studieårene er det ferdighetstrening som foregår på utdanningens øvingsavdelinger. Dette krever aktiv deltakelse, og studentene skal øve på hverandre.
Praksis
Du skal ha praksis på sykehus og institutter, og blir utplassert på kliniske-, bildediagnostiske- og stråleterapiavdelinger.
Praksis foregår i hovedsak i Oslo og store deler av østlandsområdet. Det betyr at du kan få lang reisevei i praksisperiodene.
Det er krav om 90 prosent tilstedeværelse i praksis.
Hva koster det?
Du betaler en semesteravgift hvert semester (student.oslomet.no).
Er du internasjonal student fra utenfor EU og EØS, må du betale studieavgift (student.oslomet.no). Det er mulig å søke om unntak for betaling av denne studieavgiften.
Hva kan du jobbe som?
Radiografer jobber
- på sykehus
- i radiologiske avdelinger
- på bildediagnostiske sentre
- i nukleærmedisinske avdelinger
- i stråleterapiavdelinger
- på private røntgeninstitutter
Noen jobber innen røntgenutstyr- og legemiddelindustrien for firmaer som produserer røntgenutstyr eller kontrastmidler, med salg, support og applikasjon, eller også i undervisningssektoren.
Med en bachelor i radiografi får du en utfordrende jobb i spenningsfeltet mellom teknologi og omsorg.
Utveksling
Du kan reise på utveksling i femte eller sjette semester.
Du finner informasjon om utvekslingsmulighetene for dette studiet på studentsidene
Spesielle hensyn
- Politiattest (student.oslomet.no)
- Skikkethetsvurdering (student.oslomet.no)
- Medisinsk testing (student.oslomet.no)
- Ferdighetstrening og bekledning (student.oslomet.no).
I løpet av studietiden er det mye praksisnær undervisning der studentene deltar aktivt i å fysisk utføre undersøkelser på hverandre. Av helse-, miljø og sikkerhetsmessige årsaker stilles det spesielle krav til bekledning og det innvilges ikke fritak fra disse kravene.
Utdanningen benytter en del programvare som kun kjører på operativsystemet Windows. Derfor lønner det seg å bruke PC, ikke Mac. Om man vil kjøre Windows på sin Mac krever det sterk ytelse, og mange sliter med å få dette til å fungere godt.
Videre studiemuligheter ved OsloMet
Arrangementer
Studiested
Spørsmål om utdanningen?
Har du spørsmål om utdanningen, kontakt oss gjennom vårt kontaktskjema.