– Vi på NIBR har bred kompetanse på Ukraina. Vi har vært i landet siden 2008, på lokalt nivå, og jobbet med flere forskjellige prosjekter, blant annet med ulike folkegrupper og identitet og med politiske reformer. I tillegg har vi bred kompetanse på mottakssiden av flyktningekjeden. Vi har lenge studert både asylrettens utvikling, bosetting og integreringsreformer i Norge og Europa, sier Aadne Aasland, en av NIBRs fremste Ukraina-eksperter, og initiativtaker bak det nye nettverket for forskning på Ukraina, Ukrainett (uni.oslomet.no).
Nettverket består av mer enn 80 forskere og eksperter i Norge som har interesse og kunnskap om Ukraina.
Sjå NIBR på hovudprogrammet til Arendalsuka
Snart 100.000 ukrainske flyktningar i Noreg. Er hjarterommet i ferd med å bli fullt?
Les merIvrige formidlere
I tillegg til å væra pådrivere for forskingsnettverket, er Ukraina-forskerene ved NIBR ivrige formidlere av kunnskap om Ukraina.
I 2023 fikk fagmiljøet Formidlingsprisen av OsloMet. Prisen er på 150.000 kr og skal bidra til å styrke profileringen og formidlingsaktiviteten til forskerne ytterligere.
– Ukraina-forskningen ved NIBR er et skikkelig lagarbeid. Her har talløse forskere bidratt i over 15 år. Når Russland gikk til fullskala krig i februar 2022 ble det et akutt behov for den kunnskapen mange NIBR-forskere har opparbeidet seg, sa Geir Heierstad, instituttdirektør på NIBR, i forbindelse med prisutdelingen.
Fagmiljøet var også aktive da OsloMet undertegna i 2022 en samarbeidsavtale med V.N. Karazin Kharkiv National University i Ukraina.
Styrker forskernettverk mellom Norge og Ukraina
Norges forskningsråd har nå bevilget 4, 5 millioner kroner til å videreutvikle nettverket UKRAINETT.
UKRAINETT + vil bli en utvidelse av nettverket, og blant annet inkludere en egen gren i Ukraina, bestående av universiteter og forskningsinstitusjoner der.
– Ukrainske partnere skal bidra til at forskningsresultater blir presentert for og diskutert med beslutningstakere både nasjonalt, regionalt og lokalt i Ukraina. Slik kan forskningen som både norske og ukrainske forskere gjennomfører, bidra til informert politikk og samfunnsutvikling, sier Aadne Aasland.
Han er en av NIBRs fremste Ukraina-eksperter og initiativtaker bak nettverket UKRAINETT.
Der UKRAINETT er et nettverk for Ukrainaforskere basert i Norge, er UKRAINETT + et treårig prosjekt hvor forskerne vil konsentrere seg om nettverksbygging med andre forskere i Ukraina.
Hvordan forandrer krigen samfunnet?
PODKAST: Oleksandra Deineko, ukrainsk flyktning og sosiolog, nå NIBR-forsker, deler sin analyse av hvordan viktige samfunnsområder i Ukraina er forvandlet av krigen.
Gå til Viten&SnakkisForskningsprosjekter
-
Accommodation of Regional Diversity in Ukraine (ARDU)
ARDU's main goal is to produce knowledge of how ethnicity, language and regional-local identity work in the context of political reform in Ukraine.
-
Ukrainere på flukt
Ukraineres møte med norsk utlendingsforvaltning
-
UKRAFLY2
Ukrainske flyktningers erfaringer med integrering og offentlige tjenester i Norge
-
Internasjonale erfaringer med de store flyktningankomstene i 2015/16 og 2022/23
NIBR skal sammenligne de store flyktningankomstene i 2015-2016 og 2022-2023 i flere europeiske land.
-
Integrering av ukrainske flyktninger i det norske arbeidsmarkedet (UKRINT)
Langtidsopphold i Norge eller rask tilbakevending til Ukraina?
Ukrainsk identitet i utvikling
PODKAST: Programleder Jeff Lugowe snakker med NIBR-forskerne Marthe Handå Myhre og Jørn Holm-Hansen om ukrainsk identitet og nasjonalfølelse både før og etter krigen, sammenhengen mellom språk og identitet, og regionale forskjeller.
Gå til Viten&SnakkisVåre Ukraina-forskere
- Aadne Aasland forsker på sosial velferd, migrasjon, etnisitet og mangfold, med spesielt fokus på Russland, Ukraina og de baltiske land.
- Marthe Handå Myhre er en samfunnsforsker med spesialkompetanse på Russland og Ukraina. Marthe har forsket på russisk migrasjons- og statsborgerskapspolitikk og forholdet mellom stat og samfunn i Russland. I perioden 2018 – 2021 jobbet hun på prosjektet ARDU som så på hvordan etnisitet, språk og regional-lokal identitet virker i sammenheng med politisk reform i Ukraina. Marthe studerte spesielt språkpolitikk og lovendringer som påvirket undervisningsspråket i den ukrainske skolen. Fra 2020 til 2023 var Marthe postdoktor på prosjektet PRORUSS, som studerte potensiale for russisk myk makt i Europa. Marthe har vært og er involvert i flere prosjekter om integreringen av Ukrainske flyktninger i Norge og Norden. Marthe er koordinator i UKRAINETT - Norsk nettverk for Ukrainaforskning.
- Jørn Holm-Hansen er dr. polit., statsviter og Forsker I. Hans akademiske spesialfelt er politikk og forvaltning i øst- og sentraleuropeiske land, særlig Russland, Ukraina og Polen.
- Mikkel Berg-Nordlies forskning er fokusert på analyser av interaksjon mellom statlige og ikke-statlige aktører, minoritetsrepresentasjon og minoritetspolitikk, og mediestudier. Han arbeider særskilt med etnisk politikk, spesielt urfolkspolitikk, men også innvandrings- og integreringspolitikk. For det meste arbeider han i Russland og Norden, men han har også utført forskning i Kaukasus og Himalaya.
- Oleksandra Deineko, førsteamanuensis i sosiologi ved Karazin Kharkiv Universitetet, flyktet selv fra Ukraina. Hun er nå Scholar At Risk-forsker ved OsloMet tilknyttet NIBR. Hun forsker blant annet på hvordan ukrainerne opplever møtet med det norske mottaksapparatet.